in ,

Ny koronabølge, men ikke vits å teste seg

FHI ser det som sannsynlig at vinteren bringer en ny bølge av covid-19, samt influensaepidemier, RSV-infeksjoner og kanskje også kikhoste.

I en oppdatert risikovurdering fra Folkehelseinstituttet (FHI) advares det mot at det i vinter kan bli en bølge av covid-19 og epidemier av influensa, RSV-infeksjon og kanskje også kikhoste. De tre sistnevnte kan bli større enn vi er vant til fra før pandemien.

Venter mest smitte i januar og februar

«Belastningene på sykehusene, herunder deres barneavdelinger, kan bli stor. Dersom flere epidemier eller bølger kommer samtidig, kan belastningen bli betydelig. Dersom de kommer etter hverandre, kan belastingen bli langvarig», sier FHI i risikovurderingen.


Bølgene kan komme allerede før jul, men belastningen blir trolig størst i januar og februar.

I risikovurderingen ber FHI sykehus, fastleger, legevakter og sykehjem være forberedt på økt belastning.

Nye korona-varianter

Koronaviruset som nå sprer seg er dominert av omikron BA.5-varianten, men flere andre omikronvarianter som omgår immuniteten bedre, er på frammarsj.

FHI påpeker imidlertid at det nå er utbredt immunitet i befolkningen etter at de aller fleste har vært smittet, vaksinert eller begge deler.

Siden i sommer har dessuten mange eldre og personer med andre risikofaktorer fått oppfrisket beskyttelsen med en ny vaksinedose. FHI venter at immuniteten vil beskytte de fleste godt mot alvorlig forløp av covid-19.

Samtidig påpeker de at det i Europa nå sirkulerer en rekke nye omikron-undervarianter som ser ut til å omgå immunitet bedre enn tidligere undervarianter.

«Det er mulig at én eller flere undervarianter vil bli dominerende og bidra til en vinterbølge», sier FHI i risikovurderingen.

De venter likevel ikke at en vinterbølge vil gi større belastning på sykehusene enn det sommerbølgen tidligere i år ga.

Ikke noe poeng å teste seg

Dersom man får luftveissymptomer er det rådet fra februar som gjelder:

– Man skal holde seg hjemme til man føler seg bedre. Det er samme råd som har vært siden februar, sier fagdirektør Preben Aavitsland i FHI til VG.

Han sier videre at det ikke er noe poeng å teste seg.

–  Rådet om å holde seg hjemme, er det samme uansett om man tester seg, og uansett hva svaret er, sier Aavitsland.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Torger Tengs ba tiltalte fortelle det han vet – om han vet noe

Kongehuset: Ønsker at Durek skal føle seg velkommen i vår familie