Hjem Helse Ny koronavariant gir sommerbølge og flere innlagte – anbefaler dose fire til personer over 75 år

Ny koronavariant gir sommerbølge og flere innlagte – anbefaler dose fire til personer over 75 år

Personer som er 75 år eller eldre anbefales en ny oppfriskningsdose med koronavaksine fra 1. juli 2022. Folkehelseinstituttet (FHI) ber kommunene prioritere sykehjemsbeboere og personer over 80 år først.

FHI sin overvåkning viser at vi er på vei inn i en sommerbølge med økt koronasmitte som følge av at en ny koronavariant av omikron (omikron BA.5) er i ferd med å bli dominerende og som sprer seg raskere enn tidligere varianter.  

– Selv om det er usikkert hvor stor denne smittebølgen blir anbefaler vi at de eldste og mest sårbare beskytter seg med en oppfriskningsdose allerede nå, sier assisterende direktør ved Folkehelseinstituttet, Geir Bukholm, i en pressemelding

Bukholm forklarer at anbefalingen er et resultat av at FHI nå ser økte innleggelsestall på sykehus blant personer som er 75 år og eldre, også hos dem som har fått 3 vaksinedoser. 

De eldste prioriteres først 

Anbefalingen om en ny oppfriskningsdose for personer som er 75 år og eldre og sykehjemsbeboere trer i kraft fra 1. juli, men FHI understreker at det ikke kan forventes at kommunene har et tilbud til alle i denne gruppen med en gang.  

FHI ber derfor kommunene bør begynne med å tilby ny oppfriskningsdose til de mest sårbare, og for de i sykehjem og med hjemmesykepleie.

Anbefalt prioriteringsrekkefølge: 

  1. Sykehjemsbeboere og sårbare personer 75 år og eldre med hjemmesykepleie 
  2. Aldersgruppen 80 år og eldre 
  3. Aldersgruppen 75-79 år   

For svært skrøpelige syke pasienter, anbefales en nøye avveiing av nytte versus ulempe ved vaksinering.

Folkehelseinstituttet anbefaler at kommunene er klare til å starte vaksinering av 65-74 åringene og 18-64 med underliggende risikotilstander fra 1. september. 

«Pandemien er uforutsigbar, og kommunene må være forberedt på at det kan komme endringer når det gjelder oppstart av vaksinasjon av disse gruppene og andre grupper», heter det i meldingen fra FHI.

Oppfriskningsdose også for de som har hatt korona 

Gjennomgått omikroninfeksjon ser ut til å gi en lavere grad av immunstimulering sammenlignet med tidligere varianter.

Derfor anbefaler FHI at også personer som er 75 år eller eldre og sykehjemsbeboere som har gjennomgått infeksjon å ta oppfriskningsdose.

– Vi har forståelse for at det er krevende for kommunene å organisere vaksinasjon i ferieavviklingen, og har full tillit til at de løser det på den beste måten ut fra de ressurser de har tilgjengelig, avslutter Bukholm. 

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com