Hjem Nyheter Ny Kripos-rapport: Barn og unge deler grove overgreps- og voldsvideoer for å henge ut medelever

Ny Kripos-rapport: Barn og unge deler grove overgreps- og voldsvideoer for å henge ut medelever

Materialet som deles blir grovere, og delingen får store konsekvenser for de fornærmede.

Kripos har de siste månedene mottatt informasjon om at det i økende grad opprettes kontoer på sosiale medier der det deles ulike typer bilder og filmer, såkalte «exposed-kontoer».

Innholdet som deles er ofte innsendt av kontoens følgere.

– Vi ser at slike kontoer opprettes over hele landet. På disse kontoene deles det blant annet nakenbilder- og videoer av barn, voldsvideoer og trusler, sier seksjonsleder ved Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) hos Kripos, Lise Matheson, i en pressemelding.

Grovere materiale

Kripos har over tid registrert at en økende andel av materialet som deles har blitt grovere. Konsekvensene for de fornærmede kan være svært alvorlige.

En del av materialet som deles på exposed-kontoene er seksualiserte bilder eller filmer som barn frivillig har produsert selv, og sendt til noen de kjenner.

Bildene eller videoene har deretter blitt delt videre.

– Deling av voldsvideoer og overgrepsmateriale er ulovlig. Politiet ser at barn som blir utsatt for slik deling sliter med å gå på skolen eller gjennomføre skolearbeid, blir utsatt for mobbing, mister venner, får angst og lavt selvbilde, utvikler rusproblemer, og i ytterste konsekvens forsøker å ta sitt eget liv, sier Matheson.

Delerne er helt ned i 11-årsalderen

Politiet ser at administratorene av exposed-kontoer er unge, noen helt ned i 11-årsalderen. Deres motivasjon varierer, men økt sosial status og økonomisk gevinst gjennom å selge kontoen er blant motivene som går igjen.

Exposed-kontoer opprettes over hele landet, og de største kontoene har et betydelig antall følgere. Antall tips til politiet om exposed-kontoer indikerer at det eksisterer et stort antall kontoer.

– Dersom du oppdager en slik konto ønsker politiet at du rapporterer kontoen til det sosiale mediet der du oppdaget kontoen. Det kan f.eks. være Snapchat eller Instagram. Disse tjenestene har enkle rapporteringsløsninger. Politiet ønsker også at du tipser politiet. Det kan du gjøre på tips.politiet.no, eller du kan ta kontakt med din lokale nettpatrulje, sier Matheson.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com