En fersk meningsmåling viser en betydelig nedgang i EU-motstanden blant nordmenn, med nei-siden som stuper med 10 prosentpoeng, mens ja-siden gjør fremgang.
Denne utviklingen kan tyde på et skifte i den norske opinionen angående EU-medlemskap.
Ifølge målingen utført av InFact for Nettavisen, ville 34,4 prosent av de spurte stemt ja til norsk EU-medlemskap, mens 45,2 prosent ville stemt nei. Dette er en markant nedgang fra desember, da nei-siden hadde 55,7 prosent oppslutning. Samtidig har andelen usikre velgere økt til 20,4 prosent, opp fra 16 prosent i desember.
Ja-siden fosser frem
Ja-siden har sett en jevn økning i oppslutning de siste månedene:
- Juni 2024: 25,6 prosent
- Desember 2024: 28,3 prosent
- Mars 2025: 34,4 prosent
Denne trenden indikerer en voksende interesse for EU-medlemskap blant nordmenn.
Europabevegelsen: – Dette er bare begynnelsen
Fredrik Mellem, generalsekretær i Europabevegelsen, mener utviklingen går i ja-sidens favør. Han uttaler at vi er i starten på et crescendo som bare kommer til å bli sterkere, og at mange av de som fortsatt sier nei, gjør det med stadig mindre overbevisning.
Leder i Nei til EU, Einar Frogner, er ikke overrasket over bevegelsen i målingen, men mener utviklingen skyldes en fryktdrevet debatt.
Han påpeker at mange medier og politikere sprer skremsel om EU, og at dette naturligvis påvirker folk.
Frogner erkjenner at fallet for nei-siden er skuffende, men understreker at de fortsatt er størst.
Økende usikkerhet blant velgerne
En av de tydeligste trendene i målingen er økningen av usikre velgere. 20,4 prosent svarer nå «vet ikke», opp fra 16 prosent i desember. Målingen viser også klare aldersforskjeller i EU-synet:
- 30–44 år: 51,3 prosent nei
- 18–29 år: 50,2 prosent nei
Kjønnsforskjellene er også tydelige:
- Menn er generelt mer negative til EU enn kvinner.
- Kvinner er derimot mer usikre.
Europabevegelsen opplever en betydelig medlemsvekst over en lengre periode. Mellem sier at det er mye som tyder på at det kan gå av seg selv fremover, og at handelskrigen kan synliggjøre ulempen med å være utenfor EU. Han mener ja-siden i dag står sterkere enn den gjorde ved folkeavstemningen i 1994.