in ,

Ny metode oppdager Parkinson ved hjelp av lukt allerede før sykdommen har vist symptomer

parkinson
Foto: Canva

Forskere ved University of Manchester har funnet ut at det er forskjeller i talg hos Parkinson-pasienter sammenlignet med friske.

Talg er et fettstoff vi alle har på huden. Og ved å analysere en prøve tatt med bommunspinne mot hunden har forskere ved Universitetet i Manchester nå klart å skille ut pasienter med Parkinson.

– Vi er enormt begeistret over disse resultatene som tar oss nærmere å lage en diagnostisk test for Parkinsons sykdom som kan brukes i klinikken, sier professor Perdita Barran ved University of Manchester ifølge Forskning.no i en pressemelding fra universitetet.


Resultatene fra studien er nylig presentert i Journal of the American Chemical Society.

Det var skotske Joy Milne (72) som satte forskere på sporet av å se på talg på huden. Hun kan nemlig lukte Parkinsons sykdom.

Milne er født med en arvelig hypersensitiv luktesans. Hun har alltid syntes ektemannen luktet godt, men en dag oppdaget hun at han plutselig luktet annerledes.

– Den nydelige mannlige musklukten hans hadde fått en slags overveldende ekkel gjærlukt, fortalte hun ifølge Forskning.no til NPR i 2020.

Selv om mannen tok oppfordringen og vasket seg oftere så forsvant ikke lukta. 12 år etter at Joy Milne kjente lukta fikk ektemannen hennes Parkinson-diagnosen.

Da hun dro til en støttegruppe for personer med Parkinson kjente hun igjen den samme luka da hun kom inn i rommet.

Dette kan høres aldeles spektakulært ut, men forskere har testet Joy Milnes evne : Hun kan skille Parkinson-pasienter fra andre bare ved å lukte på t-skjorter som de har hatt på seg.

Dermed besluttet forskere at de ville studere talg fra huden vår, for å se om det gikk an å identifisere bestemte stoffer gjennom dette.

– Når vi gjør dette, finner vi mer enn 4.000 unike forbindelser hvorav 500 er forskjellige mellom personer med Parkinsons sykdom sammenlignet med kontrollgruppen, sier en av forskerne bak studien, Depanjan Sarkar.

Metoden har 95 prosents nøyaktighet i å skille personer med Parkinson fra andre. Den nye metoden er oppsiktsvekkende, men fremdeles et godt stykke unna å kunne tas i bruk.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Stor studie: Her treffer utro nordmenn utroskapspartneren sin

Else Kåss Furuseth

Else Kåss Furuseth beklaget til faren for å ha ødelagt familienavnet