fredag, februar 28, 2020
Forskning Ny norsk revolusjonerende metode: - Kan finne tarmkreft på...

Ny norsk revolusjonerende metode: – Kan finne tarmkreft på tre minutter

-

Den nye metoden er utviklet av forskere i Oslo, og skal kunne tas i bruk allerede til sommeren. Forhåpentligvis kan metoden etter hvert også utvikles til å brukes på andre kreftformer.

I dag må legene analyserer kreftsvulstene hos tarmkreftpasienter gjennom et mikroskop. Nå har forskere ved Institutt for kreftgenetikk og informatikk (ICGI) i Oslo utviklet en helt ny metode for å diagnostisere tarmkreft. Metoden tar i bruk såkalt kunstig intelligens.

Den kan diagnostisere kreftpasientene både raskere og mer treffsikkert. Maskinen bruker bare tre minutter, og treffsikkerheten øker med hele 62 prosent. Det skriver Aftenposten.

Nå håper forskerne at de skal kunne videreutvikle metoden til også å gjelde andre krefttyper.

Har aldri blitt tatt i bruk før

Metoden er helt ny og har aldri blitt tatt i bruk før. Datamaskinen bruker algoritmer for å stille diagnosen. Ved å analysere 17 millioner bilder av kreftprøver, har datamaskinen lært å avgjøre hvor stor og aggressiv en svulst er.

Tarmkreft er den vanligste formen for kreft i Norge. Colorectalcancer er et samlebegrep for kreft i tykktarm, tynntarm og endetarm. I 2018 ble mer enn 4.400 nordmenn rammet av tykk- og endetarmskreft.

Rask økning

«Hver dag får elleve nordmenn påvist kreft i tykktarm eller endetarm. Norge har en av verdens høyeste forekomster av tarmkreft, en kreftform som ofte ikke gir symptomer før sent i sykdomsforløpet», sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel til Alt om din helse.

Derfor er det viktig å få satt en diagnose så tidlig som mulig.

Tarmkreft har hatt en rask økning de siste 50 årene. Økningen er større i Norge enn i de andre nordiske landene. Men man kjenner ikke årsaken til dette. Det er flest menn som får tarmkreft, men det er ikke helt uvanlig blant kvinner heller. Av de 4.400 nordmenn som fikk tarmkreft i 2018, var 2.426 av disse menn og 2.176 kvinner.

LES OGSÅNy forskning: Har funnet en ny celle som kan utrydde kreft

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Etter å ha blitt forlatt to ganger, fikk 11-åringen endelig en adoptivfar og et hjem

11 år gamle Anthony ble først forlatt av sine biologiske foreldre da han var to år gammel. Fire år gammel ble...

I dag fyller Thomas Numme 50 – se den herlige gratulasjonen fra Harald Rønneberg

"Jeg kunne ikke drømt om en bedre venn." Det skriver Harald Rønneberg i et innlegg på Instagram...

Kjære travle mennesker: – ta tilbake familiesammenkomstene

"Det har skjedd et dødsfall. Familiesammenkomster er i ferd med å svinne hen..." Slik starter innlegget til Alison...