Hjem Forskning Ny oppdagelse: – Kan få stor betydning for behandling av kreft

Ny oppdagelse: – Kan få stor betydning for behandling av kreft

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En ny oppdagelse kan gjøre det mulig å forutsi hvem som vil utvikle aggressiv og dødelig prostatakreft på et tidligere tidspunkt.

– Dette kan få stor betydning for behandling av prostatakreft, og også andre kreftformer, sier forsker Maréne Landström ved Universitetet i Umeå til VG.

Teamet hun har ledet ved det svenske universitetet har forsket på hvordan en vekstfaktor som heter transforming growth factor beta (TGFbeta) gjør at prostatakreftceller blir aggressive og kan føre til livstruende kreft.

Oppdagelsene de har gjort har de tatt patent på, og de har også innledet sqamarbeid med andre forskere.

– Og nå vil vi utvikle en ny metode som kan brukes i helsevesenet innen få år. Den skal på en bedre måte kunne forutsi prognosen for menn med prostatakreft, sier hun.

De svenske forskerne har brukt prøver av kreftceller der det videre forløpet er kjent, for å utvikle modeller for å forutse utfallet.

– Nå vil neste steg være å finne en metode som gjør det mulig å teste disse markørene i praksis i forbindelse med utredning og diagnostikk av pasienten. Så det er fortsatt et godt stykke igjen før dette eventuelt kan bli et tilbud til pasientene, sier hun.

Tall fra Kreftregisteret viser at 5188 menn fikk prostatakreft i Norge i 2021. Antall tilfeller per 100.000 personer er 178,6. 

895 menn døde av prostatakreft i 2021.

Fra midten av 1990-tallet har det vært en økning i overlevelsen av prostatakreft. Antallet menn som lever med prostatakreft har nesten doblet seg i løpet av de siste 10 årene.

Det var over fire ganger så høy forekomst av prostatakreft i 2021 som på 1950-tallet og antallet tilfeller øker i alle aldersgrupper. Det høye antallet har imidlertid som hovedårsak at vi lever lengre enn tidligere. Prostatakreft er først og fremst en sykdom som rammer eldre, og nesten halvparten av alle tilfellene oppstår blant menn over 74 år.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com