lørdag, juni 6, 2020

Ny oppdatering fra Christine Koht : «Mål nummer 2 er nådd!»

Mest lest nå

Den folkekjære komikeren stråler i sine siste videoer. 

Det er mange som er glad i Christine Koht. Det merker vi som skriver saker om henne og videreformidler oppdateringene hennes. Populariteten hennes hos nordmenn er skyhøy og hver gang vi skriver en sak om henne strømmer det inn med lykkeønskninger og fine ord fra mennesker som vil henne godt.

Jeg vil tro det handler om hennes folkelige vesen. Hennes sympatiske væremåte og selvfølgelig hennes gode humor. Alltid en treffende kommentar på lur.


Det er aldri spesielt kjekt å skrive om eller formidle saker om personer som er syk. Som er langt nede. Desto kjekkere er det å skrive om de samme personene når de er på vei opp igjen. Og det ser virkelig ut til å være tilfelle for Christine Koht nå.

Ble kjent i januar

I januar ble det kjent at Koht har fått kreft.

Produsent i Stand Up Norge, Elina Krantz, bekreftet den triste beskjeden ovenfor VG.

– Alle våre tanker går til Christine og de rundt henne. Vi håper og ber om at dette fantastiske fyrverkeriet av et menneske blir frisk og kommer tilbake til oss, og scenen, sa hun.

I månedene som fulgte begynte Koht med immunterapi. Hun var åpen om sykdommen og delte sine innerste tanker om hvordan det er å få beskjeden om at man har en hissig kreftsykdom. I et intervju med Aftenposten i februar henvender hun seg til kjæresten og mimrer tilbake til bryllupet deres.

«Husker du hva du sa i bryllupet vårt, Pernille? sier hun. – Du sa at jeg var den modigste du kjente, men også den reddeste. Akkurat nå er jeg ikke modig. Nå er jeg redd. Nå er jeg liv og død-redd.»

Hun fortalte videre at bare 50% overlever krefttypen hun har blitt rammet av.

Måneansikt 

Som en bivirkning av behandlingen fikk Koht etterhvert et ugjenkjennelig ansikt. Men til tross for sin vanskelige situasjon, valgte hun å bruke ansiktet og utseendet sitt til å slå et slag for alle dem som ikke våger seg utendørs når de er syk eller forandres.

«Det er visst mange som ser sånn ut. Man ser dem bare ikke», sa Christine til Aftenposten.

«Fordi de skammer seg. De tør ikke å gå ut. Jeg har snakket med handicapforbundet om det. Og med leger her. Over hele landet sitter det folk som er syke, eller har fått en skade. De har månefjes eller andre skavanker. De går ikke ut, fordi de skammer seg. Du vet jo hvordan det er selv», sa hun videre.

LES MER: Christine Koht: Nå vil jeg dø. Jeg orker ikke mer

Christines ansikt er oppsvulmet, hun er rød i kinnene og blank i pannen.

«Det er jo et rart ansikt. Jeg vil ikke si det er stygt, men det er rart. Det er liksom ikke meg. Men når jeg først har fått dette fjeset, så må jeg jo bruke det til noe».

I et videoklipp som ble publisert på Facebook sa hun:

«Jeg har tenkt, jeg har et morsomt tryne. Jeg må bruke det trynet til et eller annet.»

Det er kortisonbehandlingen som gjør at utseende til Koht har forandret seg. På slutten av videoen står det følgende tekst:

«Jeg skal gå ut! 

Så rakrygget jeg kan. Om jeg så må gå med rullator, så skal jeg gå ut. Det er mitt samfunnsoppdrag.»

christine koht
Foto: Facebook / Christine Koht

Fremgangen 

Siden Koht viste seg med måneansiktet i sommer har det vært av og på hvor mye hun har oppdatert profilene sine på sosiale medier. I august ble det kjent at hun hadde lagt en uke i koma.

I september kom det en ny oppdatering. Hun hadde da lagt 12 dager i kunstig koma.

På Facebook skrev hun:

«Tusen takk for alle kjærlige og gode hilsener. Siden sist har jeg hatt mange infeksjoner og ligget i koma på Rikshospitalet på intensiven for 3. gang … denne gang i 12 dager. Og jeg ble reddet nok en gang. Jeg er BJØRNESTERK. Det første jeg ropte etter at jeg endelig våknet etter å ha blitt holdt kunstig i live. JEG HAR 9 LIV.»

Men så begynte ting å se lysere ut. 

Med et herlig bilde markerte hun at hun snart har lagt ett år på sykehus. For tre uker siden kunne man se en smilende Koht, med rullator og blomster i håret.

Hun publiserte også en rørende takkevideo til norsk helsevesen, hvor hun blant annet beskrev sitt sterke ønske om å få leve videre.

– Jeg får helt sjokk hver gang jeg ser meg i speilet. Jeg ser ikke ut sånn som jeg føler jeg gjør inni meg. Men som Pernille sier «det er mye bedre å være tykk og levende enn å være tynn og død». Videre sender hun en stor takk til norsk helsevesen.

– Jeg har alltid kjent sterk livsglede , men jeg har aldri kjent så lyst til å leve som nå. Jeg sier det til min fantastiske lege, hver dag, «du MÅ passe på meg sånn at jeg kan leve videre.» «Ja, sier han hver dag, jeg skal passe på deg». 1 millioner takk til norsk helsevesen, skrev hun til videoen.

Målene

De siste ukene har vi kunne lese om små delmål Koht har satt seg på veien videre. Det første målet var å komme seg ut å trekke frisk luft. Hun publiserte en video som viste at hun for første gang på 11 måneder var ute på tur.

– I dag er første gang jeg er ute i LUFT på 11 mnd. Tenk det!, skrev hun på Facebook forrige uke.

Og mandag kveld kom hun med en ny video og oppdatering: Mål nummer to er nådd!

«Mål nr 2 er nådd : druer !!
150 meter til rema og tilbake tok 1,5 time. Så vi snakker MYE hvile på rullator. Etter å ha vært så utrolig syk og nesten ikke vært utenfor mitt eget rom og levd i stillhet i 11 mnd , er det et sjokk å komme til sunnås . For rett utenfor rommet er det et Ping pong bord –
Bare tenk deg – pingpongpingpongping Ping , og enda mere pingpong rett utenfor soverommet !
Pernille sier at det bare er bra med pingpong lyder utenfor rommet sånn at kan venne meg til lyder .
Mamma har allerede snakket med ledelsen om pingpong bordet.»

Videoen fra «drueturen» kan du se nedenfor. For en dame Christine Koht er, og så godt det er å kunne formidle saker om henne som er lystbetont! Vi fortsetter å heie på deg Christine – du er knalltøff!

LES OGSÅ: Alexander Rybak forteller om sykdommen han har slitt med det siste året

129,804FansLik
1,372FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter