in ,

Ny podcast prøver å løse norske mysterier

I den nye podkasten «Mysterier fra Norge» får vi bli med i jakten på forklaringer av en rekke lokale myter og mysterier rundt i hele Norge.

Tirsdag 5. april er det premiere på en helt ny podkast i appen NRK Radio. I «Mysterier fra Norge» jakter programlederne på sannheten og prøver å løse mysterier fra hele landet.


Temaene blir mange og varierte. Stemmer for eksempel historien om bjørnen som spiste mennesker levende på Nordmøre? Er det en munk som går igjen i verdens nordligste gotiske katedral Nidarosdomen? Og hvorfor tror folk at en UFO har landet på Espevær?

– Jeg elsker mysterier, og Norge er stappfullt av dem. Det har vært kjempespennende å få gjøre et dypdykk i disse historiene, og prøve å skjønne hva som har skjedd. Vi har vært ute på idylliske øyer i havgapet, nede i støvete gravkamre og inne i dype skoger. Det er en ære å kunne få dele disse fortellingene, forteller Kristi Hoel, programleder i podkasten.

Du kan lytte til mer eller mindre uforklarlige mysterier. Andre temaer som tas opp i podkasten er hva som skjedde da ei byheks terroriserte Kristiansund på 80-tallet, og historien bak det mumifiserte liket som ble funnet i ei hytte i Fauske.

«Mysterier fra Norge» er en dokumentarisk historiefortelling hvor vi oppsøker stedene mysteriene har oppstått. Relevante kilder forteller om historiene og gir oss et innblikk i hva som kan ha skjedd.

Podkasten består av åtte episoder totalt. De to første episodene blir tilgjengelige i appen NRK Radio tirsdag 5. april. Deretter blir det ukentlig publisering av ny episode. Podkasten er produsert av NRK Tyholt i samarbeid med NRKs distriktskontorer.

– Journalister fra distriktskontorene har gjort en kjempejobb med å grave i historier fra hele Norge. Vi har nå gått åtte mysterier fra ulike deler av landet i sømmene, men vi vet at det finnes veldig mange flere der ute! Kjenner du til en spesiell historie, eller har opplevd noe veldig mystisk, vil vi gjerne høre fra deg. Kanskje det er nettopp mysteriet ditt vi skal forsøke å oppklare neste gang, sier Line Gevelt Andersen, programsjef i NRK.

Dette er temaene i podkasten:

Mannbjørnen (5. april)

En morderisk bjørn herjer på Nordmøre. Mennesker spises levende. Men er historien sann, eller er det bare en skrøne? Et mysterium fra Bøfjorden i Møre og Romsdal.

Offersteinen (5. april)

En hellig samisk offerstein blir knust i forbindelse med veiarbeid. Så begynner uhellene å skje. Et mysterium fra Porsanger i Finnmark.

Munken i Nidarosdomen (12. april)

Noen har sett munken som går igjen i Nidarosdomen. Andre har kjent den på kroppen. Men kan man tro på dem? Et mysterium fra Trondheim i Trøndelag.

Byheksa (19. april)

Høsten 1981 terroriseres nordmøringer av «den grønne dame». Den avskyelige skikkelsen skremmer vannet av folk i byen. Så forsvinner hun brått. Et mysterium fra Kristiansund i Møre og Romsdal.

Mumien i nabohytta (26. april)

Et mumifisert lik ligger urørt på et hyttegulv, men ingen er meldt savnet. Fem år senere titter noen inn døra, og får seg en overraskelse. Et mysterium fra Fauske i Nordland.

Russerforliset (3. mai)

120 russere omkommer i et blodig skipsforlis utenfor trøndelagskysten i 1760. Eller ble de brutalt drept av lokalbefolkningen, som så plyndrer vraket? Et mysterium fra Hitra i Trøndelag.

Den kongelige hodeskallen (10. mai)

Hodet til kong Sigurd Jorsalfare viser seg å være noe helt annet enn hva man hadde trodd. Et mysterium fra Oslo.

UFO-ringen (17. mai)

Blinkende lys på himmelen. En knurrende hund. En dyp ring i landskapet. Flere er overbevist om at en UFO har landa på øya. Et mysterium fra Espevær i Vestland.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

baby

Babyen prøver å godt han kan å holde seg våken – nå har over 7 millioner sett videoen

ekorn

Ekornet oppdager nytt laken på sengen – reaksjonen har blitt sett av 3 millioner