Hjem Nyheter Ny rapport fra Folkehelseinstituttet anslår at 2,2 millioner nordmenn vil bli smittet

Ny rapport fra Folkehelseinstituttet anslår at 2,2 millioner nordmenn vil bli smittet

av David Hammer

En ny rapport publisert av Folkehelseinstituttet i dag anslår at 2,2 millioner nordmenn vil bli smittet av Koronaviruset. 

Rapporten publisert i dag antar også at epidemien vil nå sitt klimaks mellom mai og oktober. FHI ber helsetjenesten planlegge for at 14 prosent av befolkningen (73 300 mennesker) blir syke, at 22 000 av dem trenger sykehusbehandling, og at 5 500 trenger intensivbehandling. Et verre scenario anslår at 30 000 trenger sykehusbehandling.

Det er fortsatt mye som er ukjent om den nye sykdommen covid-19. De fleste ser ut til å få mild sykdom mens et mindretall får lungebetennelse. Noen få får akutt lungesviktsyndrom og veldig få (under 70) dør, rapporteres det.

FHI antar at dødsrisikoen for de smittede er under 1 prosent i gjennomsnitt. Rundt 90 prosent av dødsfall kan ventes blant eldre for 70 år. Også personer med hjertesykdom, lungesykdom, kreft og diabetes, samt røykere, ser ut til å rammes hardere.

Vil treffe hele landet

I rapporten står det at vi nå er i en fase med klynger av innenlands smitte noen steder i landet, og at vi har noen tilfeller som ikke kan spores tilbake til utlandet. FHI tror dette vil vare noen dager eller få uker til før hovedbølgen begynner for alvor i deler av landet.

Deretter vil epidemien treffe hele landet og i løpet av mange uker nå en topp og så gå tilbake, muligens i høst eller til vinteren. FHI estimerer at epidemien vil nå sin topp mellom mai og oktober. Denne perioden kaller FHI for den fjerde fasen av epidemien. I den fjerde fasen vil helsetjenesten oppleve et ekstremt press, sies det i rapporten.

Les også: Koronaviruset vil føre til lavere CO2-utslipp

Forventes at du følger disse rådene

FHI forventer at du følger deres råd og overholder disse fire reglene:

  • Hold deg ren på hendene, unngå å forurense hendene ved å ta på andre mennesker og gjenstander ute, unngå å ta deg i ansiktet og vask overflater som mange tar på.
  • Hold deg hjemme hvis du får symptomer som kan skyldes covid-19, uansett hvor du har vært; testing er ikke nødvendig.
  • Hold avstand til andre, jobb hjemmefra hvis du kan, unngå forsamlinger.
  • Hold kontakt med dine eldre slektninger og eldre venner som er mer utsatt for alvorlig sykdom; hjelp dem hvis de ikke ønsker å gå ut.

Råd for svært utsatte

For personer som er over 60 år, og spesielt over 80 år, samt personer som lever med hjertesykdom, lungesykdom, diabetes og kreft, bes om å følge disse rådene:

  • Hold litt avstand til dine gjester. Ikke håndhils eller klem.
  • Be gjestene dine og andre i husstanden om å ha god håndhygiene.
  • Vask dørhåndtak, rekkverk og andre overflater som mange tar på, ofte med såpe og vann.
  • Hvis noen blir syke i hjemmet ditt, hold avstand.
  • Ha regelmessig kontakt med familie og venner slik at de vet du har det bra.
  • Sørg for å ha litt ekstra mat i huset og nok av dine faste legemidler.
  • Hold avstand til folk og ha god håndhygiene når du går ut.
  • Følg med på myndighetenes råd.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.