Forsiden Forskning Ny rapport konkluderer med at energidrikker kan føre til angst og søvnproblemer

Ny rapport konkluderer med at energidrikker kan føre til angst og søvnproblemer

Halvparten av barn og unge som drikker energidrikk, får bivirkninger som skjelving, hjertebank, hyperaktivitet, hodepine og brystsmerter.

Ifølge TV 2, gjennomførte Forbrukerrådet en undersøkelse om bruk av energidrikker i 2018. Der opplyste halvparten av ungdommene mellom 10 og 18 år at de drikker energidrikke. Nesten halvparten av disse igjen, fortalte at de hadde opplevd bivirkninger som skjelving, hjertebank, hyperaktivitet, hodepine og brystsmerter.

Nå har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) gjort en risikovurdering av energidrikker på oppdrag for Mattilsynet. De skulle vurdere eventuelle negative helseeffekter ved inntak av energidrikke.

Angst og søvnproblemer

Der kommer det frem at barn og unge kan få søvnproblemer og oppleve angst, uro og hjerteklapp hvis de drikker mye energidrikk.

Grunnen til at energidrikker kan gi slike bivirkninger, er koffeinet de inneholder. Koffein kan gi søvnproblemer, og for store doser kan påvirke hjerte- og karsystemet og sentralnervesystemet.

Flere av energidrikkene som ble undersøkt, inneholder 32 mg koffein per desiliter. Det tilsvarer 160 mg koffein i en halvlitersboks og 80 mg koffein i en 250 ml-boks, skriver TV2.

LES OGSÅ
Er du venstrehendt? I så fall kan du være smartere enn 90% av resten av befolkningen
LES OGSÅ
Er du venstrehendt? I så fall kan du være smartere enn 90% av resten av befolkningen

Litt av og til er okei

«Et barn som veier rundt 30 kg tåler bare en halv 250 ml-boks per dag, mens en ungdom på cirka 60 kg kan drikke hele boksen uten at det er sannsynlig at det vil påvirke søvnkvaliteten», skriver Vitenskapskomiteen.

Det gjelder å begrense mengden energidrikke vi heller i oss.
Det gjelder å begrense mengden energidrikke vi heller i oss. Foto: Pixabay

Å drikke litt energidrikke av og til, utgjør liten eller ingen risiko for bivirkninger. Men et vanlig, høyt inntak av energidrikker med 32 mg koffein per desiliter over kort tid, for eksempel i løpet av et døgn, kan føre til søvnforstyrrelser og andre negative helseeffekter hos 8-18-åringer.

Ønsker aldersgrense

Forbrukerrådet gjennomførte nylig en undersøkelse som viste at tre av fire nordmenn ønsker aldersgrense på energidrikker. Et stort flertall mente også at energidrikkene ikke burde stå sammen med mineralvann i butikkhyllene, skriver TV2.

Del gjerne artikkelen videre for å øke bevisstheten rundt energidrikker hos venner og familie! 

Marte Frimand
Marte er utdannet journalist med lang erfaring. Hun har tidligere blitt kåret til årets gullpenn under Vixen Blogg Awards for bloggen Casa Kaos.

Mest lest nå

Hunder slaktes for å bli festivalmat

Urovekkende bilder viser at hunder blir brent levende før en årlig hundekjøtt festival i Kina under feiringen av sommersolverv. Ifølge den britiske avisen Independent blir...

Alexander Rybak: «Jeg er konstant redd for å leve»

Alexander Rybak har hatt en del utfordringer med sykdom det siste året. Nå deler han en tekst på Instagram, som får fansen til å...

Fire barn syke etter å ha spist giftig plante. Advarer foreldre – likner på sukkererter

Barna var på SFO da de spiste av den meget giftige planten Gullregn. De syns planten liknet på sukkererter. Barna ble så dårlige at de...

Forskere frykter at foreldres mobilbruk gir barna atferdsproblemer

Flere helsesøstre har ropt varsku om foreldres mobilbruk. De mener at barn kan bli skadelidende av foreldres manglende tilstedeværelse. Nå henger forskere seg på. Amerikanske...

Nytt bilde av Elvis Presleys barnebarn får folk til å steile

Elvis datter, Lisa Marie Presley, skaper overskrifter etter at hun la ut et bilde av sine fire barn. Fansen blir helt lamslått over hvordan...