torsdag, august 6, 2020

Ny rapport konkluderer med at energidrikker kan føre til angst og søvnproblemer

Mest lest nå

Halvparten av barn og unge som drikker energidrikk, får bivirkninger som skjelving, hjertebank, hyperaktivitet, hodepine og brystsmerter.

Ifølge TV 2, gjennomførte Forbrukerrådet en undersøkelse om bruk av energidrikker i 2018. Der opplyste halvparten av ungdommene mellom 10 og 18 år at de drikker energidrikke. Nesten halvparten av disse igjen, fortalte at de hadde opplevd bivirkninger som skjelving, hjertebank, hyperaktivitet, hodepine og brystsmerter.

Nå har Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) gjort en risikovurdering av energidrikker på oppdrag for Mattilsynet. De skulle vurdere eventuelle negative helseeffekter ved inntak av energidrikke.


Angst og søvnproblemer

Der kommer det frem at barn og unge kan få søvnproblemer og oppleve angst, uro og hjerteklapp hvis de drikker mye energidrikk.

Grunnen til at energidrikker kan gi slike bivirkninger, er koffeinet de inneholder. Koffein kan gi søvnproblemer, og for store doser kan påvirke hjerte- og karsystemet og sentralnervesystemet.

Flere av energidrikkene som ble undersøkt, inneholder 32 mg koffein per desiliter. Det tilsvarer 160 mg koffein i en halvlitersboks og 80 mg koffein i en 250 ml-boks, skriver TV2.

Litt av og til er okei

«Et barn som veier rundt 30 kg tåler bare en halv 250 ml-boks per dag, mens en ungdom på cirka 60 kg kan drikke hele boksen uten at det er sannsynlig at det vil påvirke søvnkvaliteten», skriver Vitenskapskomiteen.

Det gjelder å begrense mengden energidrikke vi heller i oss.
Det gjelder å begrense mengden energidrikke vi heller i oss. Foto: Pixabay

Å drikke litt energidrikke av og til, utgjør liten eller ingen risiko for bivirkninger. Men et vanlig, høyt inntak av energidrikker med 32 mg koffein per desiliter over kort tid, for eksempel i løpet av et døgn, kan føre til søvnforstyrrelser og andre negative helseeffekter hos 8-18-åringer.

Ønsker aldersgrense

Forbrukerrådet gjennomførte nylig en undersøkelse som viste at tre av fire nordmenn ønsker aldersgrense på energidrikker. Et stort flertall mente også at energidrikkene ikke burde stå sammen med mineralvann i butikkhyllene, skriver TV2.

Del gjerne artikkelen videre for å øke bevisstheten rundt energidrikker hos venner og familie! 

130,336FansLik
1,508FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter