Elbiler har blitt symbolet på det grønne skiftet – men nå viser en fersk rapport at realiteten er langt mer nyansert. Selv uten eksosrør, bidrar elbiler fortsatt til alvorlig luftforurensning.
En ny europeisk rapport fra EIT Urban Mobility peker på at overgangen til elbil ikke nødvendigvis gir den effekten mange har håpet på. For selv om bilene ikke slipper ut eksos, etterlater de fortsatt skadelige partikler i luften – gjennom slitasje på dekk, bremser og veibaner.
Disse såkalte ikke-eksosutslippene er ifølge forskerne like helseskadelige som tradisjonelle eksosgasser. De små partiklene virvles opp i byluften, og kan trenge dypt ned i lungene – noe som særlig rammer barn, eldre og personer med luftveisplager.
«Det holder ikke å bare bytte ut bensin med strøm. Vi må faktisk ha færre biler totalt», sier Line Barfod, ordfører for teknologi og miljø i København til Jyllands Posten. Hun etterlyser en byutvikling hvor folk kan gå, sykle og ta kollektivt uten frykt for helseskader.
Rapporten viser at en overgang til kollektivtransport kan redusere ikke-eksosutslipp med hele 80 prosent.
Trenger ny teknologi – og lavere fart
Løsningen er ikke bare politisk, men også teknologisk. Lavutslippsdekk og bremser er under utvikling, og fartsreduksjon nevnes som et effektivt tiltak for å redusere dekkslitasje og dermed partikkelforurensning.
– Vi trenger innovasjon på alle nivåer. Lavere fart, smartere materialer og færre biler er nøkkelen, sier Lasse Schelde i den danske ingeniørforeningen IDA.
Norge er elbillandet over alle elbilland – men vi er ikke fritatt for utfordringen. Selv i Oslo og Bergen, hvor elbilandelen er høy, er luftkvaliteten periodevis dårlig.
Rapporten er et varsko: Hvis vi virkelig vil ta folkehelse og klima på alvor, må vi satse hardere på kollektivtransport, sykkelveier og bilfrie bysentrum.