En ny rapport fra Det internasjonale naturpanelet (IPBES) presenterer 71 konkrete tiltak for å adressere de sammenkoblede krisene innen naturmangfold, klima, matsikkerhet, vannkvalitet og helse.
Rapporten, utarbeidet av 165 eksperter fra 57 land, ble godkjent 16. desember 2024 og understreker nødvendigheten av en helhetlig tilnærming for å bevare naturen og sikre menneskelig velferd.
Kostnadene ved passivitet
Klima- og miljøminister Tore O. Sandvik advarer om at uten tiltak vil kostnadene for å opprettholde matsikkerhet, rent vann og god helse dobles i løpet av det neste tiåret. I tillegg kommer de økte utgiftene knyttet til håndtering av klimaendringer.
– Naturpanelet har gått gjennom og sammenstilt all vitenskapelig kunnskap som omhandler sammenhengen mellom naturmangfold, matsikkerhet, vannkvalitet, helse og klima. Dette er supersolid kunnskap, som er relevant for beslutningstakere i alle land, sier direktør for Miljødirektoratet, Ellen Hambro.
Anbefalte tiltak
Rapporten fremhever flere nøkkeltiltak:
- Bevaring av eksisterende natur: Vern av intakte økosystemer er essensielt for å opprettholde biologisk mangfold og motvirke klimaendringer.
- Restaurering av ødelagt natur: Tiltak som myrrestaurering kan gjenskape verdifulle våtmarker, forebygge flom og binde karbon.
- Reduksjon av forurensning: Minskning av forurensning i både vann og på land er avgjørende for økosystemenes helse.
- Bærekraftig kosthold: Overgang til kosthold som krever mindre areal og har lavere klimautslipp kan sikre flere mennesker tilgang til sunn mat.
- Naturbaserte løsninger: Tiltak som å åpne lukkede bekkeløp i byer kan forbedre vannkvaliteten og øke biologisk mangfold.
Behov for sektorovergripende samarbeid
Rapporten understreker at dagens sektorvise tilnærming ikke er tilstrekkelig. For å lykkes med å ivareta både naturmangfold, matsikkerhet, vannkvalitet, helse og klima, er samarbeid og helhetlig planlegging på tvers av sektorer nødvendig. Forskeren Siri Eriksen påpeker at en betydelig del av verdens investeringer går til aktiviteter som undergraver naturen, og at dette økonomiske systemet driver fram de krisene vi ser i dag.
– Vi ser for eksempel at en stor del av verdens investeringer går til aktiviteter som undergraver naturen. Vårt økonomiske system driver derfor fram de krisene vi ser i dag i et økende tempo. Kort sagt investeres det forsvinnende lite i den naturen verdensøkonomien faktisk er helt avhengig av, og dette kommer til å bli veldig kostbart på sikt både økonomisk og for velferd og livskvalitet, sier Eriksen.
Nasjonal oppfølging
Miljødirektoratet planlegger et nasjonalt møte våren 2025 for å diskutere rapportens betydning for Norge, i samarbeid med de norske forfatterne. Dette møtet vil fokusere på hvordan de foreslåtte tiltakene kan implementeres nasjonalt for å oppnå målene i FNs naturavtale og bærekraftsmålene.
Den nye rapporten fra IPBES gir en omfattende oversikt over nødvendige tiltak for å håndtere de sammenvevde krisene vi står overfor. Gjennom samarbeid, helhetlig planlegging og implementering av de foreslåtte tiltakene, kan vi bevege oss mot en bærekraftig fremtid hvor naturmangfoldet bevares, og menneskelig velferd sikres.