in , ,

Ny smittebølge: Dette må du vite om selvtester og vinter

koronavaksine

Minusgrader kan føre til at selvtester for Covid-19 ikke fungerer, forteller Apotek 1 som har opplevd en voldsom økning av dette produktet de siste månedene.

Salget av hurtigtester har tredoblet seg den siste måneden, i takt med økte smittetall over hele landet. Det viser tall fra Apotek 1, som oppfordrer til riktig oppbevaring nå som gradestokken kryper nedover.

– Selvtestene tåler ikke minusgrader. På pakningen står det at laveste temperatur produktet tåler er to grader, og dette kommer av at ulike komponenter i testen ikke tåler frost, sier Maren Hoff, farmasøyt i Apotek 1.


Kunder i apotek oppfordres til å lese pakningsvedlegget nøye, men det er trolig få som har fått med seg at selvtestene bare tåler mellom 2-30 grader.

Farmasøyten anbefaler derfor at kundene frakter selvtestene godt pakket inn dersom de skal være ute, slik at selvtestene ikke blir utsatt for kulde på vei hjem fra apoteket.

Ikke levering i postkasse

Bestilling av selvtester på nett har også økt den siste tiden, men det er ikke lenger mulig å få levert testene i postkassen på grunn av kuldegradene.

Andre leveringsalternativer som hjemlevering på døren eller til hentested vil fortsatt være mulig.

– Dersom selvtestene blir utsatt for minusgrader over tid, vil dette kunne påvirke produktet, sier Hoff.

Selvtester som blir utsatt for lavere temperatur enn 2 grader over tid bør ikke brukes.

Økende smitte

Fredag ble det registrert 4191 nye koronasmittede i Norge. Trenden er stigende. 262 pasienter er i skrivende stund innlagt på sykehus med covid-19.

Regjeringen innførte flere nasjonale tiltak før helga for å forsinke spredning av omikron-varianten. Det anbefales blant annet å holde avstand og å unngå håndhilsing og klemming.

– Både Helsedirektoratet og FHI understreker at det er nødvendig å sette i verk tiltak raskt for å forsinke spredningen av omikron-varianten. Det vil gi oss tid til å få mer kunnskap om viruset. Regjeringen innfører derfor tre nasjonale anbefalinger i dag, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding da de nye tiltakene ble kjent.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Maskorama: Nøkken ble avslørt rett før finalen

exit nrk

NRK bekrefter en tredje sesong av den populære serien