onsdag, juni 3, 2020

Ny, spennende behandling mot migrene – gir håp

Mest lest nå

Nesten 20 prosent av oss opplever ett eller flere migreneanfall i løpet av livet. Rundt 15 prosent av alle kvinner har tilbakevendende migrene. Mange opplever at medisiner ikke virker tilfredsstillende. Men nå har forskere utviklet en helt ny behandling, som kan ta knekken på migrenen.

Det er forskere ved NTNU og St. Olavs hospital som har utviklet den nye behandlingen. En behandling helt uten bruk av medisiner.

Ifølge Forskning.no, er det det autonome nervesystemet som styrer de grunnleggende prosessene i kroppen, uten direkte styring av viljen.


– Når det autonome nervesystemet kommer ut av balanse, for eksempel på grunn av stress, kan det trigge migreneanfall, sier Alexander Olsen, førsteamanuensis ved Institutt for psykologi, NTNU.

App og sensorer

Den nye behandlingen består av en app der pasienten skal registrere en migrene-dagbok, samt to sensorer som skal plasseres i nakken og på fingeren. Sensoren i nakken måler muskelspenning mens sensoren på fingeren måler puls og temperatur. Når nervesystemet aktiveres, gir det en endring i puls, muskelspenning og fingertemperatur.

LES OGSÅ: Dette enkle trikset skal kunne lindre migrene

– Dersom vi overvåker disse signalene i kroppen med sensorer, får vi presis informasjon. Da kan vi trene på å kontrollere dem bedre, og gjennom dette forebygge migreneanfall, sier Alexander Olsen.

Kunstig intelligens

Pasienten skal ha på sensorene i ti minutter daglig, under en treningsøkt. Sensorene sender dataene trådløst til brukerens smarttelefon. Høy puls, høy spenning i kroppen og lav fingertemperatur er typiske stressreaksjoner som kan utløse migrene.

– Vi har bygd inn kunstig intelligens, slik at appen tilpasser seg den enkelte bruker, sier Cathrine Ro Heuch, daglig leder i Nordic Brain Tech til Forskning.no.

Så skal appen kunne forutsi anfall, varighet og intensitet. Treningen blir skreddersydd pasienten, og vil bidra til å forebygge nye anfall.

Redusere medisinbruk

Målet er at flere kan kutte ut eller kutte ned på medisiner mot migrene. Dagens medisiner reduserer i snitt migrenesmertene med rundt 30 prosent. Forskerne har også ambisjoner om at denne behandlingen kan redusere antall anfall.

LES OGSÅ: Andrea led av migrene i 25 år. Da hun droppet to ingredienser i kostholdet fikk hun livet tilbake

129,780FansLik
1,366FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter