Hjem Forskning Studie: Å få tre eller flere barn kan bokstavelig talt få deg til å miste vettet

Studie: Å få tre eller flere barn kan bokstavelig talt få deg til å miste vettet

Ingenting er som gleden over å få barn, men du bør kanskje stoppe med to..

Iallefall om man skal tro den nye studien som er publisert i tidsskriftet Demography. En av forskerne bak studien er norske Vegard Skirbekk fra FHI. Ifølge forskningen skal nemlig tre eller flere barn i søskenflokken øke risikoen for demens hos foreldrene.

Og forskerne konkluderer også med at risikoen er spesielt høy i nordiske land.

Alle som har barn vet at antall bekymringer øker når man blir foreldre. Og kanskje er det nettopp antall bekymringer som kommer med tre eller flere barn som gjør utslagene i studien.

Danske Se og Hør skriver at forskerne analyserte de kognitive evnene til 73 353 deltakere, som hadde minst to barn, fra hele Europa.

– Den negative effekten av å ha tre eller flere mot å ha to barn er av en stor størrelsesorden, det tilsvarer å være 6,2 år eldre og tilsvarer den samme kognitive fordelen som er knyttet til å ha fullført en videregående utdanning mot én grunnutdanning, konkluderer forskerne bak studien.

Hvorfor er det verst i Norden?

Så kan man jo lure seg på hvorfor forskerne bak studien konkluderer med at slitasjen for foreldre med mange barn er verst i Norden. Det var nemlig her man fant de største kognitive tapene hos foreldre som hadde tre eller flere barn.

Foreldre som får tre eller flere barn har høyere risiko for å utvikle demens. Foto: Canva

Forskerne mener forklaringen kan ligge i de høye konsumprisene i Norden. At foreldre i Norden bekymrer seg mer for økonomi når man får mange barn enn ellers i Europa.

I forskningsrapporten kan man lese:

– Vi fant bevis på at den negative kognitive effekten av å ha tre eller flere mot to barn var størst i Nord-Europa i forhold til den andre europeiske regioner. Selv om levestandarden i de nordiske landene er veldig høy, er også kostnadene det. Estimater basert på kjøpekraftspariteter antyder at prisene på varer
og tjenestene er opptil tre ganger høyere i Norden enn i andre europeiske land (Eurostat 2020). Boligkostnadene i Norden er også blant de høyeste i verden (Bengtsson et al. 2017). Foreldre som får et tredje barn i Nord-Europa kan derfor pådra seg flere økonomiske kostnader (og potensielt høyere økonomisk stress) enn i mange andre regioner.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com