Poteten har lenge vært en fast ingrediens på middagsbordet, men nå viser en ny norsk studie at den også kan ha en positiv effekt på helsen vår.
Til tross for tidligere advarsler om potetens påvirkning på vekt og blodsukker, peker ferske forskningsresultater på at poteten kan bidra til en lavere risiko for tidlig død.
Fra uønsket til helsefremmende
For over 20 år siden skapte indremedisiner Fedon A. Lindberg debatt da han hevdet at mange nordmenn burde redusere potetinntaket for å unngå overvekt og type 2-diabetes. Nå har en omfattende norsk studie sett nærmere på hvordan poteter faktisk påvirker helsen.
Resultatene viser at personer som spiste minst to poteter om dagen på 1970- og 1980-tallet, hadde 12 prosent lavere dødelighet i løpet av de påfølgende 40 årene.
Erik Arnesen, forsker ved Universitetet i Oslo, forklarer at den lavere dødeligheten er sammenlignbar med den som ses hos personer som generelt spiser mye grønnsaker.
– Personer som spiste minst to poteter om dagen på 1970- og 1980-tallet hadde 12 prosent lavere dødelighet i løpet av de 40 årene etterpå. Å spise mer poteter var også knyttet til noe lavere dødelighet av hjerte- og karsykdom, sier han til Nationen.
Poteten – ikke bare en kaloribombe
Poteten har ofte blitt sett på som mindre sunn sammenlignet med andre grønnsaker, og den er heller ikke inkludert i de offisielle anbefalingene om «fem om dagen». Likevel har poteten vært en viktig del av kostholdet til mange nordmenn, spesielt på 1970- og 1980-tallet, da den var en av de viktigste kildene til kostfiber, vitamin C og kalium.
Arnesen og hans kolleger har analysert data fra 77.000 nordmenn som deltok i fylkesundersøkelser gjennomført av Statens Helseundersøkelser mellom 1974 og 1988. Ved å koble disse dataene mot Dødsårsaksregisteret 40 år senere, kunne forskerne se at de som spiste i gjennomsnitt to poteter om dagen, hadde lavere risiko for å dø, både generelt og av hjerte- og karsykdommer.
En av de mest interessante funnene i studien er at sammenhengen mellom potetinntak og lavere dødelighet var lik for både kvinner og menn. Dette gjaldt også på tvers av ulike grupper med hensyn til kroppsmasseindeks, røyking og fysisk aktivitet. Arnesen påpeker at disse funnene kan bidra til å endre oppfatningen av poteten som en «usunn» matvare.
Ikke alle poteter er like
Det er viktig å merke seg at tidligere studier som har knyttet poteter til høyere risiko for type 2-diabetes, ofte inkluderte bearbeidede potetprodukter som pommes frites og potetmos. Disse produktene inneholder store mengder fett og salt, noe som gjør dem ernæringsmessig svært forskjellige fra kokte poteter. Arnesen understreker at det er behov for mer forskning for å forstå alle de underliggende mekanismene som gjør poteten til en potensiell helsegevinst.
Forskningen gir støtte til et gammelt norsk ordtak: «Ta en potet!» Og ifølge Arnesen, hvis du tar to, kan det faktisk være enda bedre for helsen din.