Hjem Forskning Ny studie gir håp for lungekreftpasienter

Ny studie gir håp for lungekreftpasienter

Lungekreft kan spre seg ved å sende ut celler som utvikler seg til metastaser (dattersvulster) i andre organer. Det vil si  at kreftceller fra en kreftsvulst kan fraktes rundt med blodet eller lymfen og danne nye svulster.

En ny musestudie indikerer at man kan redusere risikoen for dannelse av metastaser fra lungekreft og forbedre effekten av medisinen Cisplatin, som ofte gis til lungekreftpasienter. Middelet de har benyttet, er stoffet propionat. For tiden testes det ut som behandling for overvekt og diabetes, men i en pressemelding fra Syddansk Universitet opplyses det at et dansk-ledet forskerteam nå har funnet at det samme stoffet har hatt en gunstig effekt på mus med lungekreft.

Forskerne behandlet mus som lungekreft med propionat, og opplevde at det reduserte forekomsten av metastaser. Da kreftmusene døde av seg selv ble de undersøkt for metastaser. I gruppen som fikk propionat hadde 20 prosent utviklet metastaser. I gruppen som ikke fikk det, hadde 60 prosent metastaser.

– Hovedbudskapet vårt er at her har vi et stoff som ikke er farlig – vi produserer det allerede selv i kroppen via fordøyelsesprosessen i tarmsystemet. Det bør vi teste for metastaseforebygging, sier førsteamanuensis Paolo Ceppi fra Institutt for biokjemi og molekylærbiologi ved Syddansk universitet.

Ceppi er hovedforfatter av den nye studien, publisert i tidsskriftet EMBO Molecular Medicine, der han og andre forskere fra Syddansk universitet har samarbeidet med forskere fra Universitetet i Torino og Universitetet i Heidelberg.

Etter de vellykkede musestudiene er forskerne er nå i ferd med å ta neste steg: De skal finne pasienter som potensielt kan ha nytte av behandling med propionat og deretter starte kliniske studier der de prøver ut stoffet på mennesker med lungekreft.

I 2022 fikk 3534 mennesker lungekreft i Norge. Av disse var 1804 menn og 1730 kvinner.

Fem år etter at pasienten har fått diagnosen er det ifølge HelseNorge 26,5 prosent av mennene og 33,7 prosent av kvinnene som fortsatt lever.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com