in ,

Ny studie: Inne er du er like utsatt på 2 meters hold som på 18 meters hold

munnbind

Kjemi og matematikkprofessorene Martin Z. Bazant og John W.M. Bush ved forskningsinstituttet MIT som står bak den fagfellevurderte studien der de har konkludert med at du er like utsatt på 2 meters hold som på 18 meters hold innendørs.

Forskerne mener anbefalingene om å holde 2 meter avstand innendørs har liten effekt.

– Vi mener det ikke har noe for seg å holde 2 meter avstand innendørs, spesielt når man bruker munnbind, sier Bazant til CNBC, ifølge NRK.

Årsaken er at når man bruker munnbind og puster ut, vil den varme luften stige oppover og spre seg rundt i rommet.

– Du er altså mer utsatt for smitte av den generelle luften i rommet enn av personen du holder avstand til, sier Bazant.

Han påpeker også at Verdens helseorganisasjon (WHO) ikke har tatt hensyn til tiden man oppholder seg i rommet sammen med en smittet person når de har utarbeidet korona-anbefalinger. Jo lenger man er i samme rom, jo større er nemlig risikoen for å bli smittet.

Og anbefalingen om avstand mener han gir folk en falsk trygghet.

– Du er like utsatt på 2 meters hold som på 18 meters hold innendørs. Alle menneskene som befinner seg i rommet løper den samme risikoen, sier han ifølge NRK.

Utendørs mener de to forskerne at det holder med en meters distansering.

– Hvis du ser på luftstrømmene utendørs, så vil den infiserte luften bli blåst av gårde og høyst trolig ikke føre til smitte.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til NRK at han synes studien er interessant. Han uttaler videre at studien oss først og fremst minner oss på at munnbind og avstand ikke alltid er nok til å hindre smitte hvis man er innendørs med mange mennesker i omgivelser med dårlig ventilasjon.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Derfor kan korona-krisen i India kan skape global pandemi-katastrofe

Øystein sunde

Øystein Sunde: – Måtte ta meg kraftig i nakken og spille meg opp igjen