De siste tiårene har bruken av kunstige søtningsmidler økt dramatisk, og studiene rundt disse stoffene har gitt oss sprikende resultater.
På den ene siden er de regnet som trygge, og noen studier viser at de ser ut til å hjelpe med å holde vekta nede. Samtidig har andre studier indikert at stoffene ikke har slankende effekt, men at kusnstige søtstoffer til og med kan ha en negativ virkning på fedme og kroppens evne til å regulere blodsukkeret.
Nå har det kommet resultater som kan tyde på at de kunstige søtstoffene fører til forandringer i sammensetningen av bakterier i tarmen og i profilen av bakterieproduserte stoffer i blodet.
I studien fra Weizmann Institute of Science som er omtalt av nettstedet Forskning.no undersøkte forskerne seks ulike kunstige søtningsmidler. Og der skilte sakkarin og sukralose seg ut: Disse stoffene var også koblet til forandringer i reguleringen av blodsukker. Noen av deltagerne som spiste disse stoffene fikk dårligere regulering av blodsukker. Dette var tett koblet til hvor store endringer de hadde i tarmfloraen.
Dette antyder at forandringen i tarmfloraen virkelig kan bestemme hvilken virkning søtstoffene har på kroppen. Hvor stor forandring deltakerne opplevde var inividuelt. Studien gir ikke noe entydig svar på hvorfor dette varierer fra person til person, men peker på at det kan være fordi vi har forskjellig tarmflora i utgangspunktet.
I denne studien forsvant effekten på tarmfloraen da deltagerne sluttet å spise søtstoffer. Men vi vet lite om hva som skjer hos mennesker som bruker søtstoffer i lang tid.
Forskerne understreker samtidig at resultatene fra undersøkelsen på ingen måte kan tolkes som noen oppfordring til å bytte tilbake til vanlig sukker.
Det studien derimot viser er at kalorifrie søtningsmidler har større virkning på kroppen enn tidligere antatt. Og forskerteamet bak studien tror mer kunnskap på dette området kan føre til bedre kostholdsråd.