Hjem Forskning Ny studie: Samlivsbrudd kan gi fysiske plager og menn kommer dårligst ut

Ny studie: Samlivsbrudd kan gi fysiske plager og menn kommer dårligst ut

En studie fra Universitetet i København viser at menn som lever alene over en lengre periode, og/eller har gått gjennom flere samlivsbrudd, løper større helserisiko enn kvinner i samme situasjon.

Studien som ble publisert i tidsskriftet i Journal of epidemiology and community health  viser at menn som har bodd alene i mer enn seks år, og menn som har gjennomgått to eller flere separasjoner, hadde en betydelig høyere risiko for kroniske betennelser. Tilsvarende ble ikke funnet blant kvinner.

– Generelt har vi kun undersøkt hvordan et brudd eller det å bo alene påvirker menns helse i form av kroniske inflammasjoner. Det vi har funnet er at menn, i motsetning til kvinner, ser ut til å være kronisk påvirket av deres inflammatoriske parametere. Og jo lenger de har bodd alene, eller jo flere samlivsbrudd de har hatt i løpet av sitt voksne liv, jo verre, sier Karolina Davidsen til VG. Hun er lege og en av forskerne bak studien.

Kronisk inflammasjon i kroppen er koblet til en rekke sykdommer, som eksempelvis åreforkalkning, demens og høyere dødelighet. 

– Rådet for å minske risikoen er «dessverre» det vanlige rådet å leve et sunt liv. Spis sunt, hold vekten nede, tren flere ganger i uken, hold alkoholinntaket nede, ikke røyk, sov godt og oppretthold sosiale kontakter og nettverk, sier Davidsen.

Psykolog og samlivsterapeut Frode Thuen sier til VG at funnene fra den danske studien samsvarer med andre studier, inkludert Thuens egne, som viser at menn ofte kommer dårligere ut etter et samlivsbrudd, sammenlignet med kvinner.

– Menn profitterer rent helsemessig på å være en del av et forpliktende samliv, sier Thuen til avisa.

7 tips for et sunnere liv

  • Kosthold – spis sunt
  • Formen – unngå overvekt
  • Treningen – vær i aktivitet, gjerne flere ganger i uken
  • Alkoholen – begrens inntaket til et minimum
  • Tobakken – ikke røyk!
  • Søvnen – få nok søvn om nettene
  • Omgås – oppretthold sosiale kontakter og nettverk

Kilde: Karolina Davidsen/VG

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com