To år etter studien er fortsatt alle pasientene kreftfri etter å ha testet den nye behandlingen for endetarmskreft.
De 12 pasientene i studien fikk dostarlimab, immunterapi, hver tredje uke i seks måneder. Denne behandlingen skulle så følges av standard kjemoradioterapi og kirurgi i etterkant av medisininntaket.
Seks måneder etter at pasientene sluttet å ta medisinen, hadde kreften deres forsvunnet, og kunne ikke lenger oppdages ved hverken fysiske eller tekniske undersøkelser.
– Dette er nesten for godt til å være sant, sier overlege og professor Anne Hansen Ree ved Akershus universitetssykehus og Universitetet i Oslo, til VG og omtaler studien som er publisert i New England Journal of Medicine som årets store nyhet innenfor hennes fagområde.
I studien fikk pasientene immunterapilegemiddelet Dostarlimab som i hovedsak benyttes i forbindelse med livmorkreft. Legemiddelets funksjon er å avsløre kreftceller slik at immunsystemet kan identifisere og ødelegge dem.
Studien er veldig liten, med 12 deltakere, men regnes likevel som oppsiktsvekkende. Pasientene fikk Dostarlimab hver tredje uke i seks måneder. Deretter ble de fulgt opp av strålebehandling og kirurgi. Et annet oppløftende funn var at pasientene heller ikke fikk tunge bivirkninger under eller etter behandlingen.
Dr. Hanna Sanoff ved University of North Carolina er forfatteren bak lederartikkelen som fulgte med studien. Hun skriver at forskningen er «liten, men overbevisende». Samtidig advarte hun også mot å konkludere hvorvidt pasientene hadde blitt helbredet for kreften av selve dostarlimab-stoffet eller ei, siden studien omfavnet såpass få pasienter
Legemiddelverket her hjemme har også fått med seg studien. De påpeker som mange andre at det antagelig må gjøres flere studier før det blir aktuelt som behandling.
– Når et firma søker om et nytt bruksområde, må de legge ved dokumentasjon på effekt og sikkerhet for denne type kreft. Den publiserte studien kan vise til gode resultater, men som forskerne selv påpeker er dette en veldig liten studie. For å få en utvidelse til et nytt bruksområde må man vanligvis gjøre ytterligere studier for å vise at resultatene er pålitelige, sier overlege i Legemiddelverket, Ingrid Wang, til VG.