søndag, oktober 24, 2021

Ny studie: Tatoverte og piercede har mest sprøyte- og tannlegeskrekk

Mest lest nå

Er personer med tatoveringer eller piercing mer engestelig for sprøytespisser og tannlegestolen enn andre? En ny pilotstudie ved universitetet i Bergen kan tyde på det.

Det er forskerlinjestudent June Bolme og førsteamanuensis Torbjørn Ø. Pedersen ved Universitetet i Bergen som har gjennomført studien.

– Vi spør alltid pasientene om de er nervøse og så paradokset i at de som hadde tatoveringer ofte var redde. Jeg har hørt flere andre tannleger og fagmiljø snakke om dette, så vi tenkte at vi måtte undersøke om det stemmer, forteller June Bolme på til VG.


Bolme forteller at hun oppsøkte 10 tatoverings- og piercingstudioer i Bergen og fikk 55 personer med tatoveringer og / eller piercing til å svare på et spørreskjema. Kontrollgruppen på 46 personer huket hun fatt i da de kom ut fra en frisørtime hos Cutters.

– Det er slett ikke alle med tatoveringer og piercing som har tannlegeskrekk. Men funnene våre er tydelige nok til at vi kan forske videre på dette, sier Østvik Pedersen.

Foto: Canva.com

Tannlegeskrekk er verst for de med tatovering

– Vi fant ut at de som har piercing scorer litt høyere på sprøyteskrekk, men ikke på tannlegeskrekk. Det er hovedsakelig dem med tatoveringer som har tannlegeskrekk, sier førsteamanuensis Torbjørn Østvik Pedersen.

Undersøkelsen har ikke sett på de bakenforliggene årsakene, men forskerne tror at tap av kontroll i tannlegestolen, i motsetning til i tatoveringsstudie kan være en av årsakene.

– Det er vanskelig å vite, men skal man spekulere kan det ha noe med hvordan sprøytene blir introdusert. Tatoveringen gir en form for belønning eller motivasjon, og man er kanskje tryggere på tatovørene enn på helsepersonell. Vi vet også at de som har rapportert tannlegeskrekk, oppgir sprøyter som den viktigste triggeren, sier Pedersen til uib.no

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,582FansLik
1,600FølgereFølg
225FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter