Hjem Dyr Ny studie viser at katter har nesten 300 forskjellige ansiktsuttrykk
Dyr

Ny studie viser at katter har nesten 300 forskjellige ansiktsuttrykk

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Noen vil kanskje hevde at katter ikke viser følelser. At de er mer uavhengige enn andre dyr, for eksempel hunder, betyr ikke at de ikke er i stand til å danne følelsesmessige tilknytninger – eller at de ikke føler.

Funnene i en nye studien, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Behavioral Process i oktober 2023, viser ifølge nettstedet Little Things at katter har nesten 300 ansiktsuttrykk. Dette er mimikk de bruker for å kommunisere med hverandre, og som også kan indikere hvilket humør katten er i.

Det er forskeren Lauren Scott ved University of Kansas Medical Center som står bak studien. Hun besøkte jevnlig en kattekafe i Los Angeles i løpet av et år og filmet 53 katter som samhandlet med hverandre – og menneskene.

Katt

Sammen med evolusjonspsykologen Brittany N. Florkiewicz, som er medforfatter av studien, analyserte Scott kattenes ansikter: De to oppdatet totalt 276 ulike ansiktsuttrykk, som ble dannet når kattene benyttet de 26 ulike ansiktsbevegelsene de kan gjøre.

LES OGSÅ: Båndtvang for pus? Ny rapport slår fast at katter kan være en trussel for biologisk mangfold

Katter har nemlig langt mer mimikk enn vi ofte tenker over: For å nevne noen, så har de flere ulike ørestillinger, de kan blinke med øynene, rynke nesa, bevege værhårene og i tillegg er det ulike munnbevegelser. 45 % av uttrykkene ble antatt å være vennlige, mens 37 % ble antatt å være aggressive. 18 % av ansiktsuttrykkene ble antatt å ha en tvetydighet.

– Disse funnene viser at vi kan se på en katts ører, øyne og værhår for å oppfatte om de er vennlig innstilte. Munnen deres gir mye informasjon om hvorvidt en forestående catfight er sannsynlig. Folk tror kanskje at kattenes ansiktsuttrykk handler om å advare andre katter og mennesker, men dette viser hvor sosiale og tolerante katter faktisk kan være, sier Florkiewicz.

Image by StockSnap from Pixabay

Denne studien har tatt for seg hvor mange ulike ansiktsuttrykk katter er i stand til å lage. Scott og Florkiewicz har ikke dekodet helt nøyaktig hva hvert enkelt ansiktsuttrykk betyr.

LES OGSÅ: Mange eldre katter har denne plagen

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com