Hjem Nyheter Ny svindelmetode: Om noen ringer og varsler deg om dette bør du legge på

Ny svindelmetode: Om noen ringer og varsler deg om dette bør du legge på

Den siste uken har mange nordmenn opplevd å bli ringt til av engelsktalende personer som varsler om sikkerhetsproblemer knyttet til personnummer eller nasjonalt ID-kort.

– Personene oppgir at de ringer fra utenlandske myndigheter. Dette er forsøk på svindel og det er viktig å ikke følge instruksjonene om å dele sensitiv informasjon, råder politiet og Norsk senter for informasjonssikring, NorSIS, i en pressemelding.

Både nettpatruljene i politiet og slettmeg-tjenesten i NorSIS har fått flere henvendelser den siste uken om denne typen telefonoppringninger.

Henvendelsene har kommet fra hele landet.

– Det er viktig at vi hjelper hverandre med å forebygge slike situasjoner. Derfor er vi opptatt av at så mange som mulig blir klar over nye svindelmetoder og at de gjør gode valg om de blir utsatt for det, sier Kjersti Rønholt, seksjonsleder ved NC3, Kripos.

Ber om personopplysninger

Det tas stadig i bruk nye svindelmetoder, og Politiets holdning er at denne type kriminalitet bekjempes mest effektivt ved at folk blir satt i stand til å forstå at dette er svindel.

De siste tilfellene politiet, NorSIS og andre aktører har fått tilbakemelding om har en noe annerledes fremgangsmåte enn tidligere.

– Denne går ut på at personer blir oppringt fra et nummer som ser ut som et norsk nummer, men med ett siffer for mye, forklarer Politiet.

Dette sier svindlerne

Personen som ringer snakker engelsk og det kan høres ut som budskapet er spilt inn på forhånd.

Personen utgir seg for å være fra politiet eller en annen troverdig aktør og sier det er problemer med ID-kortet til vedkommende. Deretter kommer et tastevalg for å få videre hjelp.

Om du blir oppringt og taster videre, ender samtalen opp med en oppfordring om å taste inn sifrene i personnummer eller kontonummer.

– Det er viktig å ikke oppgi personopplysninger på denne måten. Politiet eller andre myndigheter i Norge eller i utlandet vil ikke be om dette i en slik telefonsamtale, sier Rønholt.

– Dette er et typisk eksempel på sosial manipulasjon, der kriminelle ofte spiller på følelser som frykt, fristelser eller tillit for å få deg til å utføre en handling. I dette tilfellet spilles det på frykt for at sensitiv informasjon er på avveier, sier Karoline Hultman Tømte, leder for partnerskap og myndighet i NorSIS.

Hun legger til at svindlerne i tillegg utgir seg for å representere en myndighet eller autoritet som de fleste har stor grad av tillitt til.

– Mange kan også oppleve det som vanskelig å si nei til noen som utgir seg for å være fra myndighetene eller andre troverdige aktører, mener Hultman Tømte

Råd om du blir utsatt for telefonsvindel

  1. Sjekk om telefonnummeret du blir ringt fra har riktig antall siffer ut fra norske telefonnummer. Det er uansett ikke farlig å svare på et anrop, men vær oppmerksom på hva du selv gir av opplysninger.
  2. Har du svart på anropet og mistenker at oppringningen er falsk – avslutt samtalen.
  3. Har du trykket på valget om å fortsette samtalen og blir bedt om å oppgi kontonummer eller personnummer, vær oppmerksom. Du skal ikke oppgi sensitive opplysninger. Hverken personnummer, kortnummer eller dele bilde av din legitimasjon. Avslutt samtalen.
  4. Har du oppgitt personopplysninger som kontonummer eller personopplysninger – ta kontakt med bank og forsikringsselskap. Det kan være lurt å aktivere frivillig kredittsperre hos kredittopplysningsforetakene. Da vil det være vanskeligere for uvedkommende å ta opp lån i ditt navn.
  5. Anmeld forholdet til politiet. Er du usikker på hva eller hvordan du skal gjøre dette, ta kontakt med din lokale nettpatrulje eller politiet.no for råd og veiledning.

Her får du mer hjelp og informasjon

Få flere gode råd på nettvett.no. Har du opplevd noe på nett eller ønsker å få veiledning, kontakt slettmeg.no eller politiets nettpatruljer.

Tags:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com