Tre kunder i Sparebanken Sør opplevde nylig at flere hundre tusen kroner forsvant fra kontoene deres etter en ny og svært kynisk telefonsvindel. I stedet for at svindlerne ringer til ofrene, får de ofrene til å ringe dem.
Svindelmetoden som omtales av NRK er så utspekulert, at selv garvede folk i Telenor kunne hatt problemer med å skjønne at det lå kriminelle hensikter bak.
Telenor kaller metoden «omvendt telefonsvindel».
– Den klassiske fremgangsmåten for svindel er rett og slett snudd på hodet, sier sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor.
Kundene mottar først en SMS som tilsynelatende ser ut som om den kommer fra banken, om falske aktiviteter på kontoene deres.
I sms-en blir de bedt om å ringe kundesenteret på et 800-nummer så raskt som mulig, og møter en norsk kvinne i andre enden som vil hjelpe dem med å stoppe svindelen.
Tidlig i samtalen blir kundene bedt om å bekrefte identiteten sin med BankID og passord – dermed har svindlerne alt de trenger for å logge seg inn på nettbanken, og for å tømme kundenes konti.
Bransjeorganisasjonen Finans Norge skiver på nettsidene sine at deres enkle råd for å unngå banksvindel er å aldri oppgi BankID-koden din til noen.
– Det er ingen legitime årsaker til at noen skal få oppgitt dette fra deg, heter det i en kommentar fra Finans Norge.
I Telenor sitt nett er det 52 personer som har fått denne meldingen, opplyser NRK.
Av disse har flere, naturlig nok, blitt redde og ringt det aktuelle nummeret for å få hjelp.
Én av samtalene som er registrert i nettet til Telenor varte i 23 minutter, og de har registrert flere som har vart i rundt 10 minutter – lenge nok til at kontoer kan tappes for store beløp.
Tre kunder hos Sparebanken Sør har blitt svindlet for tilsammen 600.000 kroner gjennom denne metoden. Sikkerhetsansvarlig i banken, Åsmund Myklevoll, sier til NRK at saken er politianmeldt.