in

Ny teori om hvorfor katter bruker kattemynte – det er ikke kun på grunn av rusen

gammel katt

Nå viser det seg at katten muligens har glede av kattemynte, eller catnip som det også kalles, utover at det åpenbart gir dem en beruselse.

Katteeiere kjenner godt til den berusende effekten kattemynte har på de fleste katter. De kattene som reagerer på planten ruller seg uhemmet rundt i den, og blir tidvis ganske «tussete».

Ifølge Videnskab.dk peker en ny studie på at det også kan være en annen grunn til at katter er så gale etter kattemynte: Den inneholder nemlig et stoff som beskytter mot mygg og insekter.


RELATERT: Noen av fjorårets festligste katter og hunder på Twitter

Den ruslignende effekten kattemynte har på katter oppstår også med kattemyntens fjerne slektning Actinidia polygama, ‘silver vine’ på engelsk. Dette er en plante som vokser i fjellområder i Japan og Kina. Felles for begge plantene er at de inneholder det kjemiske stoffet iridoid, som tilsynelatende er det stoffet som får katter til å bli helt elleville.

For å undersøke effekten av iridoid isolerte forskerne stoffet og testet deretter effekten på forskjellige kattedyr, store og små. Og effekten var den samme for leoparder, jaguarer og gauper som den var for huskatter: Samtlige kattedyr begynte å gni seg mot stoffet, enten det satt på veggen, på gulvet eller i taket.

RELATERT: Denne kvinnen bor sammen med 1000 katter – se hvordan det ser ut hjemme hos henne

Forskerne antok at stoffet hadde en annen nytte for kattedyrene, utover rusen. Det har tidligere vært kjent at kattemynte beskytter mot mygg, så forskerteamet valgte å se hvordan katter med og uten iridoid i ansiktet reagerte i et rom fylt med mygg – og effekten var ikke til å ta feil av: Kattene med ididoid i ansiktet ble nesten ikke bitt av myggen, sammenlignet med de kattene som ikke fikk dette virkestoffet smurt på seg.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

kjøtt

Ikke så sikkert mettet fett er skadelig?

Stian Blipp

Stian Blipp slutter i «Senkveld»