Hjem Dyr Ny type musegift tar livet av katter – veterinær advarer katteeiere

Ny type musegift tar livet av katter – veterinær advarer katteeiere

En ny type musegift som har kommet på markedet det siste året, tar ikke bare livet av mus, men også av katter. Vestby Dyreklinikk har de siste ukene fått inn flere akutt syke katter der det er mistanke om forgiftning med denne typen musegift.

«Obduksjoner av katter som har blitt syke, viser at disse har hatt mus i magen som har fått i seg giften», sier veterinær Kristin Engesæth til Vestby Avis.

Det er stoffet etylenglykol (frostvæske) eller alfakloralose, som er det giftige stoffet i den nye musegiften. I Frogn har to katter blitt avlivet etter å ha blitt forgiftet av rottegift. Og dyreklinikkene får nå mange henvendelser fra bekymrede katteeiere som har fått syke katter der det er mistanke om forgiftning.

Oppfordrer til å droppe musegift

Veterinæren tror ikke det er mulig å fjerne giften fra markedet. Men hun oppfordrer folk til å droppe musegift.

«Om vi skal komme med en oppfordring til de som vil unngå at kjæledyr får i seg dette, så er det å gå tilbake til den gode gammeldagse musefella. Alternativt sørge for at giften blir begrenset til lukkede rom», sier hun.

Veterinær oppfordrer folk til å droppe musegift. Foto: Canva

Dette er symptomene

De første tegnene dersom katten har fått i seg musegift, er ofte slapphet, ukoordinert gange og oppkast. Så kan det virke som at katten blir bedre, før den igjen blir verre.

«Å ta kontakt med veterinær på et tidlig tidspunkt er helt avgjørende for prognosen», sier Kristin Engesæth.

Symptomene starter vanligvis mellom 30 minutter og fire timer etter at katten har fått i seg giften. Man ser ofte skjelving, kramper, små pupiller, økt sensitivitet og sikling. Katter kan bli nedkjølte og kan i enkelte tilfeller gå i koma, opplyser klinikken.

«Hvis man er veldig raskt ute, og vet at katten har fått i seg denne giften, kan man gi brekkmiddel. Behandlingen utover dette er medisinsk kull og støttebehandling til giften er ute av kroppen etter 1-3 dager», forteller veterinæren.

Overlat jobben til profesjonelle 

Bjørn Eide fra Pelias Norsk Skadedyrkontroll forteller til Sosialnytt at det sjelden er bruk for for den nye typen rottegift i Norge.

– Pelias har ikke tatt i bruk de nye midlene som er sammensatt av to forskjellige preparater, og som det har vist seg å være uheldig for arter som ikke har vært i målgruppen. Det er sjelden bruk for slike preparater i Norge, da det nesten ikke har vært tilfeller hvor mus har vært resistente mot de vanlige musemidlene. Det som har vært utfordringen, er at bestanden av mus har blitt for stor, så det man egentlig hadde måtte gjøre, er å være mer tålmodig og bruke lengre tid og tettere oppfølging for å få bekjempet bestanden som har oppstått.

Videre kan Eide opplyse om at rottebekjempelse skal overlates til profesjonelle.

– Det som også er viktig å huske på er at de som ikke har godkjenning, ikke har lov til å bekjempe utendørs og bare i åtestasjoner mot mus. Rottebekjempelse må overlates til profesjonelle.

Pelias skadedyrkontroll har ikke erfart at katter pleier å forsyne seg av rotte eller musegiften.

– Pelias har ikke hatt noe problemer med katter og rottemidler, det er sjelden eller nesten aldri vært problemer med at katter har vært interessert i de tradisjonelle midlene vi har brukt. Hvis det skulle oppstått problemer med de, måtte kattene fanget og spist veldig mange mus/rotter som har spist slike midler innen kort tid, forteller Bjørn Eide og legger til at det også blir mer og mer vanlig å bekjempe skadedyr med andre virkemidler.

– Det er også i denne bransjen slik at man er på vei over til å bruke feller som ikke inneholder aktive stoffer, men bekjemper mus og rotter med feller drevet av strøm eller co2, og gjerne med varsling når det er fangst. Pelias kan også sikre bygninger med strømgjerde, på samme måte som man kan hindre kuer/hester med strøm, kan man også gjøre det samme med mus og rotter, bare med litt mindre strøm så ikke det er til fare for små barn og lignende, sier Eide til Sosialnytt.

LES OGSÅ: Dyrebeskyttelsen fortviler: – Katter og kaniner kommer til å fryse i hjel

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com