Hjem Nyheter Ny undersøkelse: Dette krangler naboer mest om i vinter

Ny undersøkelse: Dette krangler naboer mest om i vinter

Vinteren bringer med seg mer enn bare snø og kulde; den kan også føre til iskalde fronter mellom naboer.

Snørydding, spesielt bruk av snøfresere, er en hyppig kilde til nabokonflikter i vintermånedene. Ifølge forsikringsselskapet If er det en økning i antall nabotvister relatert til snørydding, der uenigheter om hvor snøen skal plasseres og støy fra snøfresere ofte står sentralt.

Statistikk fra Finans Norge viser at de ni første månedene i fjor dekket forsikringsselskapene advokatutgifter til nesten 4 300 rettshjelpssaker gjennom boligforsikringen, en økning på 13,3 prosent fra samme periode året før. Flertallet av disse sakene dreier seg om nabokrangler.

Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If påpeker at konflikter mellom naboer ofte følger årstidene. Om sommeren er det høye hekker og trær som skaper uenighet, mens vinteren bringer med seg stridigheter knyttet til snørydding. Spesielt kan plasseringen av snøhauger føre til dårlig stemning mellom naboer som ellers har et godt forhold.

– Om sommeren krangler naboer om høye hekker og trær som kaster skygge. Når det blir vinter, er det gjerne strid om ting knyttet til snøfresing. Hvor snøhauger skal ligge kan også skape dårlig stemning mellom naboer som ellers har et ålreit forhold til hverandre, sier pressesjef Sigmund Clementz.

En annen gjenganger er uenighet om hvem som har ansvaret for snørydding på felles private veier. Slike spørsmål kan eskalere dersom de ikke håndteres tidlig, og i verste fall ende med juridisk bistand. Husforsikringer inkluderer ofte en rettshjelpsdekning med en øvre grense på rundt 100 000 kroner til juridisk hjelp, noe mange benytter når dialogen med naboen bryter sammen.

– Antallet nabokrangler har holdt seg ganske stabilt de siste 15 årene, men fra 2023 til i fjor har det blitt et hopp. Det er vanskelig å si hva dette skyldes, sier han.

– Noe som er ille, er at nabokrangler kan gå i arv gjennom generasjoner. Noen ganger vet ikke enkelte naboer hvordan det hele startet, for de var ikke født da, sier han.

For å unngå at snøen blir en kilde til konflikt, anbefales det å etablere klare avtaler og rutiner for snørydding. Dette kan forhindre misforståelser og sikre at alle parter er fornøyde. I borettslag og sameier kan det være lurt å benytte profesjonelle snøryddingsfirmaer, som har nødvendig utstyr og erfaring til å håndtere snøen effektivt.

Dersom en konflikt likevel skulle oppstå, er det viktig å forsøke å løse den i minnelighet. Å se saken fra naboens perspektiv og være villig til å inngå kompromisser kan bidra til å bevare et godt naboskap. I tilfeller hvor det er vanskelig å komme til enighet, kan Konfliktrådet bistå med mekling.

– Klassiske saker som går igjen når rettshjelpsdekningen brukes, er tvister om trær som kaster skygge, hekker som er for høye og nabogrenser som er uklare. Krangler om adkomst- og bruksrettigheter på private veier og gangveier går også igjen. Støy fra naboen og bygging av sportsboder og garasjer opptar mange. På dette området er det mange krangler, sier Clementz.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com