En spørreundersøkelse som Opinion har utført for FriFagbevegelse og Dagsavisen viser at hver tredje spurte, 33 prosent, har utsatt eller unnlatt å gå til tannlege av økonomiske årsaker.
Undersøkelsen viser at de med minst inntekt også er de som sjeldnest går til tannlegen. Av menneskene som tjente under 300.000 i året svarte nesten halvparten at de enten har utsatt eller totalt droppet å gå til tannlegen som følge av økonomi.
Burde fått mer dekket
Pål Barkvoll er dekan og professor ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Han forteller til FriFagbeveglese at det offentlige burde dekket mer av tannlegeutgiftene til nordmenn.
– Det er dyrt å gå til tannlege i dag. Det er ingen tvil om det. Det er også store kostnader knyttet opp mot å drive en tannlegepraksis. Det offentlige bør ta et større ansvar for utgiftene til nødvendig tannlegebehandling, sier han.
Over 1000 personer deltok
Undersøkelsen som ble gjennomført mellom 9. og 15. oktober omfattet 1.003 personer. 33 prosent av disse svarte at de enten har utsatt eller unnlatt å gå til tannlege av økonomiske årsaker. 14 prosent kunne også fortelle at de har vært nødt til å ta opp lån for å få råd til å gå til tannlegen.
Svært uheldig
Camilla Hansen Steinum, president i Den norske tannlegeforening, sier til FriFagbevegelse at det er svært uheldig at mange nordmenn ikke har råd til tannlege.
– Det er svært uheldig hvis noen utsetter eller unnlater å oppsøke tannlegen for nødvendig tannbehandling. God oral helse er viktig både for den psykiske og fysiske helsen. En frisk munn er viktig for å få i seg nok næring, og sykdommer i munnhulen påvirker den generelle helsen, sier hun og fortsetter:
– Vi mener at pasienter med svak økonomi bør ha en egen ordning med et eget innslagspunkt for stønad i dagens ordning. Denne pasientgruppen fanges ikke opp i dag. Innføring av en slik ordning er på høy tid.
Hva mener du? Er du enig i at det burde vært billigere eller bedre offentlige støtteordninger til tannlegeutgifter? Trykk i så fall på deleknappen!