in ,

Ny unik ullguide hjelper deg å velge dyrevennlig ull

Pixabay

Dyrevernalliansen har lansert en ny guide som skal hjelpe forbrukere til å velge ull fra sauer som har hatt et bedre liv.

Den nye ullguiden skal gjøre det enklere og sikrere å velge dyrevennlig ull. I den nye guiden vil merkevarer enten få grønt, gult eller rødt lys. Det er nye og strengere krav til dyrevelferd.

For at en merkevare skal få grønt lys i ullguiden, krever Dyrevernalliansen nå at merket benytter en merkeordning til 100% av ullen sin.

Les også: – Stort gjennombrudd for dyrevelferden i Norge

Merkeordningen må for ny ull innebære forbud mot mulesing, en vanlig praksis som betyr at bonden skjærer to kjøttstykker av baken på sauene sine. Den må også innebære noen konkrete krav til dyrevelferden, utover forbudet.

Dyrevernalliansens kommunikasjonsleder Live Kleveland, er glad og stolt over den guiden, som er helt unik i Norge og verden.

Les også: Dyrevernere jubler over beslutningen til luksusmerkene

– Ullindustrien omfatter millioner av sauer over hele verden. Ved å ta et bevisst valg som forbruker kan du bidra til å stoppe lidelse, sier hun.

Så langt har bare noen titalls merkevarer har fått grønt lys i ullguiden. Et av dem er norske Lanullva, fra Møre og Romsdal.

For daglig leder i Lanullva, Gunn Anne Vinje Lyngstad betyr det mye å kunne garantere god dyrevelferd. 

Les også: Ny dyrevernlov: Opptil to år i fengsel og 727.000 kroner i bøter for dyremishandling

– Det betyr veldig mye for selskapet og meg som eier, at Dyrevernalliansen kan ha oss på sin grønn- liste over troverdige bedrifter som kan garantere god dyrevelferd. Dette kan vi gjøre gjennom vårt samarbeid med Nativa. Kundene våre skal være trygge på sitt valg. Derfor kan de igjennom blochchain-tekonlogien, følge hele reisen, fra ull til ferdig produkt, sier Gunn. 

Nå håper Live Kleveland at de nye kravene bidra til at flere selskaper tar grep, slik at de også kan komme på grønn liste.

Les også: Dyrevernere raser etter at spanjoler satt fyr på oksens horn – Oksen tok livet sitt, når skal Spania slutte med dette?

– Frem til nå har det vært veldig vanskelig for forbrukere å navigere seg frem til dyrevennlig ull. I tillegg til dyrevelferd stiller vi også krav om sporing i leverandørkjeden. Grunnen er at ull selges på store auksjoner, og leverandørkjeden også kan være lang mellom bondegård og ferdig klesplagg. Det er vanskelig å følge ullen, og lett både å lure og å bli lurt, sier Kleveland. 

Her finner du guiden

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Når katten plutselig biter

Denne sunne ferievaner trender blant nordmenn