søndag, april 18, 2021

Ny vaksine godkjent i USA – kan komme til Norge allerede i mars

Mest lest nå

Johnson & Johnsons korona-vaksinen er godkjent i USA.

Amerikanske tilsynsmyndigheter har formelt godkjent Johnson & Johnsons vaksine mot koronaviruset. Dette er den tredje vaksinen som er godkjent i USA, skriver BBC.

Vaksinen skal være et kostnadseffektivt alternativ til Pfizer- og Moderna-vaksinene, og kan lagres i kjøleskap i stedet for en fryser. Mens Pfizer- og Moderna-vaksinene gis i to doser, gis J&J-vaksinen kun i en dose.


Studiene har funnet at vaksinen er 85 prosent effektiv mot alvorlig sykdom, og 66 prosent effektiv mot moderate tilfeller av sykdommen. Dermed er effektiviteten lavere enn det to doser av vaksinene til Pfizer eller Moderna vil gi.

BBC påpeker imidlertid at forsøkene har vært organisert på en annen måte enn for de to andre vaksinene, samt at J&J-testene kom i gang på et tidspunkt da nye virusvarianter allerede var i omløp. Dette gjør en direkte sammenligning vanskelig.

Selskapet har avtalt å levere 100 millioner doser til USA innen utgangen av juni. De første dosene kan være tilgjengelig for amerikanerne allerede neste uke.

koronavaksine
Den nye vaksinen kan komme til Norge allerede i mars.

Storbritannia, EU og Canada har bestilt vaksinen, og det er bestilt 500 millioner doser gjennom Covax-ordningen for å levere til utviklingsland.

Frankrikes industriministeren Agnès Pannier-Runacher uttalte ifølge BBC søndag at Det europeiske legemiddelverket kan komme til å godkjenne vaksinen for bruk i EU allerede tidlig i mars, med en påfølgende rask utrulling.

Norge er med i et vaksinesamarbeid med EU, så dersom den godkjennes og rulles ut der er Norge med i samarbeidet.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter