Hjem Nyheter Nybilsalget falt i første halvår – men samtlige av de ti mest populære modellene er elektriske

Nybilsalget falt i første halvår – men samtlige av de ti mest populære modellene er elektriske

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Av alle førstegangsregistrerte nye personbiler i første halvår 2022, er samtlige ti bilmodeller det er solgt flest av elektriske. Her er de mest populære bilene i Norge akkurat nå:

Totalt har nybilsalget gått ned både i juni måned og første halvår sammenlignet med samme periode i fjor. Dette kommer frem av fersk statistikk fra Opplysningsrådet for Veitrafikken (OVF).

Åtte av ti nye biler er nå elbiler.

2021 var et rekordår for nybilsalget, altså antall førstegangsregistrerte nye personbiler. Det kom også mange nye merker og modeller på markedet i fjor.

Også i 2022 er det kommet en rekke nyheter, men registreringstakten på nye biler ligger foreløpig bak fjoråret, sier OVF.

I første halvår var det 68.505 førstegangsregistrerte nye personbiler, mot 83.930 i samme periode i fjor. Det tilsvarer en nedgang i antall biler på 18,4 prosent.

Samtlige av de ti mest populære bilmodellene i Norge er nå elektriske. Norsk elbilforening sier i en pressemelding at elbilandelen så vidt er på vei opp igjen etter en liten nedgang i mai, sammenliknet med året før. 79,1 prosent solgte biler i første halvår er elbiler, Det hele tjueto prosentpoeng høyere enn første halvår i fjor.

 – Så langt ser det bra ut, men det er viktig å følge nøye med på elbilsalget da elbilutviklingen kan bremses av både moms og diskusjoner om økt bompengebetaling, sier Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen.

I revidert nasjonalbudsjett ble det vedtatt å innføre moms på elbilers kjøpsbeløp på over 500.000 kroner, mens skroting av miljørabatt i bomringen, kun er på utredningsstadiet.

– Det er ingen grunn til å slappe av og tenke at vi så å si er i mål. Fortsatt høyt salg av elbiler framover vi ha mye å si for om Norge greier å kutte klimagassutslippene i tide, sier Bu.

De 15 mest solgte bilmerkene i juni – antall:

Kilde: OVF

Tror ikke på nytt rekordår i år

– Nybilsalget etter første halvår ligner mer på «normale» år. Tatt i betraktning alle vanskeligheter som vi vet har påvirket både bilproduksjon, bestillinger og utleveringer, så er vi kanskje mer på normalen nå. Selv om det gjerne blir noe større fart i nybilsalget i andre halvår, er det nok få i bransjen som tror på et nytt rekordår i 2022, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV).

Solberg Thorsen tror at tallene i år mer sannsynlig ender på mellom 140 000 – 150 000 nye biler. I rekordåret 2021 da det ble flere førstegangsregistrerte nye personbiler enn noe år tidligere, ble det registrert hele 176.276 nye personbiler i Norge.

Dette er også i tråd med hva bilbransjen selv tror. Bilimportørenes Landsforening (BIL) har nylig justert ned prognosen til 150.000 nyregistreinger i år, tildels som følge av leveringssituasjonen for nye biler, men de påpeker også at mange opplever en vanskeligere økonomiske situasjon med høyere renter, høye drivstoffpriser, høye strømpriser og høy prisvekst.

Dette er de 15 mest solgte bilmodellene i juni – antall

Kilde: OVF

Mens elbilene blir stadig mer populære, falt salget av ladbare hybrider som en sten. kun 6.101 ladbare hybrider har blitt registrert første halvår i år, dette er en nedgang på 70,2 prosent sammenlignet med første halvår i fjor.

– Det ser ut som mange nybilkjøpere har fått kalde føtter eller ombestemt seg i kjøpet på grunn av avgiftsøkning på ladbare hybrider. Og flere modeller som var populære i fjor, selges ikke mer. Vi er derfor temmelig sikre på at avgiftsøkningen kan ha hatt større betydning enn først antatt, sier Solberg Thorsen i OVF.

Andelen av nye bensin- og dieselbiler ser nå ut til å ligge ganske stabilt på snaut sju prosent til sammen – med relativt lik fordeling på de to drivlinjene.

Bompenge-joker for elbiler

På oppdrag fra Samferdselsdepartementet har Statens vegvesenet utredet hvordan man kan øke kollektivandelen i byene. De har foreslått at bomrabatten i bomringene skrotes og at det i 2025 blir samme pris for elbiler som for fossilbiler. Allerede i 2023 vil de øke andelen for elbiler til 75 prosent.

– Statens vegvesen har tatt altfor lett på konsekvensene for klimapolitikken i sin utredning og glemt at det er diesel- og bensinbiler som er konkurrenten til elbil i nybilsalget, ikke bussen og toget, sier  Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com