Matoppskrifter Nydelig brød med sprø skorpe - brødet er helt...

Nydelig brød med sprø skorpe – brødet er helt eltefritt

-

- Reklame -

Grytebrød er et eltefritt brød som krever minimal innsats fra deg. Det har sprø og god skorpe da det er stekt i en jerngryte med lokk. I tillegg er det svært enkelt å lage, det krever bare litt planlegging da det skal heve lenge.

Grytebrød passer himmelsk til frokost eller kvelds, og ser også veldig lekkert ut. Selv om kokkekunnskapene dine ikke er de helt store får du dette til å se proft ut – garantert.

Du trenger en gryte med lokk som tåler høy temperatur, gjerne en jerngryte, omtrent 20 cm i diameter. Dette brødet inneholder utrolig lite gjær og deigen trenger ikke knas.

Grunnoppskrift på et enkelt, men supergodt grytebrød:

  • 500 gram hvetemel
  • 2 ts salt
  • ¼ tørrgjær
  • 4 dl vann
Foto: Pixabay

Slik gjør du:

  1. Bruk en sleiv og rør sammen det tørre i en bolle. Hell i vann og rør deigen raskt sammen. Deigen skal være fast, men fortsatt klissete. Deretter dekker du til bollen med plast og lar den heve i 12 til 18 timer.
  2. Dryss godt med mel på et bakepapir. Legg deigen på arket og brett sammen deigen fra kantene og inn mot midten. Deigen skal være litt klissete. Gjenta brettingen et par ganger. Dersom deigen klisser seg veldig fast til papiret kan du strø på litt mer mel.
  3. Snu deigen med brettesiden ned på bakearket. Ha godt med mel på arket slik at deigen ikke setter seg fast under etterhevingen. Snu bakebollen over deigen og la den etterheve i 1 ½ time.
  4. Når det har gått 1 ½ time setter du inn en støpejernsgryte med lokk i ovnen på 250 grader. La gryten stå i ovnen i en halv time så den blir god og varm.
  5. Ta den varme gryten ut av ovnen. Strø litt mel i bunnen av gryten. Løft opp deigen ved hjelp av bakepapiret og hvelv den opp i gryta. Sett lokk på og sett gryta tilbake i stekeovnen. Stek på nederste rille i ca. 30 minutter.
  6. Ta av lokket på gryten. Sett stekeovnen på 200 grader og stek videre i 10-15 minutter til brødet har fått en fin, gyllen farge. Vend brødet ut av gryten og avkjøl på rist.

En grovere versjon: Rugbrød

Foto: Sosialnytt

Ønsker du en grovere versjon kan du teste dette saftige rugbrødet

Følg samme fremgangsmåte som over, men bytt ut 2,5 dl av hvetemelet med sammalt rugmel. Du kan også tilsette en spiseskje med honning for litt søtere og enda saftigere brød.

Gryta gir brødet en perfekt form. Foto: Sosialnytt

Ostebrød:

Liker du ost, ja da må du bare prøve dette ostebrødet. Det smaker helt fortreffelig og passer godt som tilbehør til for eksempel tapas. Følg fremgangsmåte som i grunnoppskriften, men kna inn biter av jarslberg eller lignende før steking. Bruk ca. 200 gram ost. Du kan bruke revet ost, men brødet blir enda saftigere dersom du bruker terninger av ost.

Fikk du lyst til å prøve? Deigen fikser du på 1-2-3 og så er den ferdighevet til frokosten i morgen. Det vil garantert imponere 🙂

-Reklame-
Lik oss på Facebook for flere saker:

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Siste nytt

Kronprins Håkon om døden: – Skremmer meg litt, men er ikke redd

Kronprins Håkon og kronprinsesse Mette-Marit er i disse dager sammen med 19 forfattere i Tyskland med litteraturtoget. Kronprinsen er...

Wenche Myhre med gladmelding til fansen

Wenche Myhre (72) er ikke veldig aktiv på sosiale medier. Det har hun tidligere sagt at hun skal bli...

– Dette er ansiktet til metamfetamin

Cody Bishop (27) fra Missouri i USA begynte og ruse seg på heroin og metamfetamin. På bare sju måneder...

Samuel Massie og bestefaren er i sjokk etter tigerangrep

Eventyreren Samuel Massie (26) og bestefaren hans, Arne Ulvolden (84) er igjen ute på reise. Denne gangen befinner de...

Ingrid Bjørnov med gladmelding for 2020

I slutten av 2018 kom den triste beskjeden om at Ingrid Bjørnov måtte avlyse alle show. Kreften hadde spredt...

Far lot sin 3-år gamle datter velge klær før fotografering i barnehagen – nå deles bildet over hele verden

Som barn er det alltid spesielt å bli tatt et litt høytidelig bilde av. Det årlige bildet i barnehagen...