mandag, november 23, 2020

Nye beregninger fra FHI: Viruset er dobbelt så dødelig som antatt

Mest lest nå

Nye beregninger fra Folkehelseinstituttet viser at færre har vært smittet av koronaviruset enn man tidligere har antatt. Bare en halv prosent av Norges befolkning har vært smittet. Det betyr at dødeligheten er over dobbelt så høy.

Tidligere regnet FHI med at rundt 1 prosent av befolkninger har hatt koronaviruset. Nå tror de at bare mellom 0.58 og 0.73 prosent har vært smittet. Det betyr mellom 32.000 og 40.000 nordmenn. Det skriver NRK.

– Indikasjonene tyder på at mørketallene har vært mindre enn vi trodde, sier professor Birgitte Freisleben de Blasio i FHI til NRK.


På spørsmål om det også betyr at dødeligheten er høyere, svarer hun:

– Ja, det er jo det det betyr.

Over dobbelt så mange

Flere studier utført i flere land i Europa, viser akkurat det samme – at antall smittede som ikke er registrert, ikke er så mange som først antatt. I Spania, som er et av de hardest rammede landene i Europa, er det for eksempel bare påvist antistoffer hos 5 prosent av befolkningen.

Nå regner FHI at av alle som blir smittet av viruset, er det 0,7 prosent som dør. Tidligere trodde de at dødeligheten lå på 0,3 prosent. FHI har også oppjustert tallet over hvor mange smittede som trenger sykehusinnleggelse. Nå ligger tallet på 3,9 prosent av alle som blir smittet.

Tyder på at smittetrykket går ned

I den nye rapporten, står det også at reproduksjonstallet, som viser hvor mange hver smittet smitter videre, begynner å nærme seg 1. FHI har tidligere sagt at et reproduksjonstall høyere en 1,15 vil gi norske sykehus kapasitetsproblemer.

– Smittetrykket i mai har sett ut til å stabilisere seg, fordi antall pasienter som ble innlagt var nesten konstant. Men det er på et meget lavt nivå. Og det indikerer at det er en form for stabilisiering, sier professor Birgitte Freisleben de Blasio i FHI.

På spørsmål om det er lite som skal til før vi får en økning over 1, svarer hun:

– Ja, men det er andre tall som tyder på at smittetrykket går ned. Andelen av de som tester positivt, er på vei ned. Samlet sett er det ikke en alarmerende situasjon.

LES OGSÅ: Videoen viser koronasyke Anita (55) som kjemper for livet. Dagen etter dør hun

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter