fredag, september 25, 2020

Nye EU-regler krever at kosmetikk testes på dyr – PETA frykter at 5.500 dyr må bøte med livet på grunn av en bestemmelse

Mest lest nå

En ny EU-regel innebærer at kosmetikk testes på dyr, til tross for at kjemikaliene det dreier seg om allerede brukes i hundrevis av produkter.

Rotte Foto: Pixabay

EU innførte forbud mot testing av kosmetikk på dyr i 2013. Men med en ny bestemmelse har EU-byråkrater ifølge den britiske avisen Daily Mail omgått egne regler og torpedert kampen mot testing av kosmetikk på dyr. European Chemicals Agency (ECHA) krever nå at to kjemikalier som allerede benyttes i mange populære og dyrevennlige produkter må laboratorietestes på dyr.


De to kjemikaliene det dreier seg om er UV-filtret homosalat og 2-etylheksylsalisylat, også kjent som oktisalat. Begge kjemikaliene er allerede godkjent av EU for bruk i kosmetikk, og er mye brukte ingredienser i hundrevis av populære kosmetiske produkter. Du finner kjemikaliene blant annet i solkremer, fuktighetskremer og leppepomader fra kjente merker som Body Shop, Dove, L’Oreal og Estée Lauder.

Nå krever European Chemicals Agency (ECHA) at bruk av kjemikalier innebærer at stoffer fortsatt må testes – selv om det utelukkende er for kosmetisk bruk. ECHAs begrunner kravet om testing på dyr med at risikoen for arbeidstakere som er involvert i produksjonen må vurderes.

– Som et direkte resultat av disse reglene må det brukes mer enn 5.500 rotter, kaniner og fisk i nye tester, sier Julia Baines som er vitenskapspolitisk leder hos dyrevernorganisasjonen People for the Ethical Treatment of Animals (PETA).

Baines forteller at hundrevis av gravide kaniner eller rotter vil mates med kjemikaliene under disse testene, før de blir drept. I noen tilfeller dissekeres også dyrenes ufødte avkom.

Unilever-brandet Dove har inngått samarbeid med PETA om kosmetikk som ikke er testet på dyr.

– Vi er ikke enige om at dyreforsøk er nødvendige for å beskytte arbeidstakere og miljøet, og oppfordrer sterkt til bruk av data som ikke stammer fra testing på dyr, uttaler Julia Fentem i Unilever.

Forbrukervaregiganten Unilever fordømte i går ECHAs beslutning og advarte om at de nå kan bli tvunget til å endre flere av sine kosmetiske produkter.

– Vi støtter krav om et globalt forbud mot dyreforsøk for kosmetikk og et økende antall av våre merker, inkludert Dove, er sertifisert av PETA. Hvis dyreforsøk blir et krav for en eksisterende ingrediens som brukes i produktene våre, vil det bli nødvendig endre produktene, fortsetter Fentem. 

LES OGSÅ: Nordkoreanere beordres til å levere inn kjæledyr – folk frykter familiehunden skal avhjelpe prekær matmangel

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter