in

Nye helseråd: Fraråder skjermbruk for de yngste

guldvog

Barn og unge er ikke like, og alle bør tenke på skjermtider.

Da Helsedirektoratet presenterte sine nye retningslinjer for aktivitet mandag kav det et nytt og helt klokkeklart råd om skjerm:

Barn under to år anbefales å ikke bruke skjerm. Frem til barna er fem år er maksimum en time anbefalt, og de større barna og ungdommene anbefales å begrense det som kalles passiv skjermbruk.


– Rådene er i tråd med WHOs anbefalinger. Barn under to år trenger ikke skjerm, de trenger aktivitet og stimulans gjennom kontakt med mennesker.  For de større barna er det viktigst at ikke skjermen stjeler all fritid og hindrer naturlig lek, utfoldelse og aktivitet. At skjermene er viktige i hverdagen og for digital kompetanse for fremtidens arbeidstakere, er det ingen som bestrider. Men man må finne en god balanse for barn i vekst og utvikling, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding fra Helsedirektoratet.

I Helsedirektoratets råd om fysisk aktivitet og stillesitting er det stort sett tatt utgangspunkt i rådene fra Verdens Helseorganisasjon (WHO), men det er gjort enkelte norske tilpasninger.

I dag kunne vi endelig lansere de nye rådene om fysisk aktivitet og stillesitting😁Det er vanskelig å finne noe annet…

Posted by Helsedirektoratet on Monday, May 9, 2022

Når det kommer til aktivitet var det tidligere like anbefalinger for barn og ungdom fra 0 til 18 år. De gamle rådene var en times moderat aktivitet hver dag, og å begrense tiden kroppen ikke er i aktivitet.

Nå er anbefalingen delt opp i aldersgruppene under 1 år, 1-5 år og 6-17 år.

For spedbarna anbefales det jevn aktivitet gjennom dagen. De mellom 1 og 5 år bør ha 3 timers aktivitet, og større barn og ungdom anbefales en time, som før.

Helsedirektortatet kommer også med råd til voksne: Voksne og eldre bør være aktive minst 150 til 300 minutter i uken med litt anstrengende aktivitet eller halve tiden hvis aktiviteten er anstrengende, råder helsemyndighetene. Det samme med rådet om å begrense tiden der man sitter helt i ro.

Nytt er det imidlertid at man bør være aktiv minst 300 minutter i uken med litt anstrengende aktivitet dersom man sitter svært mye stille i løpet av dagen; mer enn 8-10 timer.

– Nå vet vi at forskjellen på å røre seg jevnt gjennom dagen og å sitte helt stille er så stor at man faktisk må kompensere ekstra for stillesittingen gjennom dobbel dose aktivitet. Det betyr at man må være ekstra bevisst på å ta seg en tur ut, trene litt eller drive litt fysisk arbeid på ettermiddagen/kvelden om man, som meg, har en kontorjobb, sier Guldvog.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Kjartan og Knut

Husker du Kjartan og Knut fra Sommerhytta? Nå forteller de om utfordringene rundt å bli homofile foreldre

De kan få halv pris hos tannlegen, men mange er ikke klar over det