I slutten av august var hundrevis av håpefulle frivillige med på en to-dagers jakt etter Skottlands sagnomsuste Loch Ness-monster, «Nessie». Ifølge nyhetsbyrået Reuters var dette den største leteaksjonen etter den unnvikende sjøormen på mer enn 50 år.
Loch Ness-senteret, som samarbeidet med det frivillige forskerteamet Loch Ness Exploration for å organisere «The Quest», sa at de ville bruke undersøkelsesutstyr som ikke tidligere har vært prøvd på innsjøen, inkludert termiske droner.
Frivillige fra hele verden ble tildelt steder rundt den 37 km lange innsjøen hvorfra de kunne overvåke for tegn til Nessie, mens andre tok til båter. En hydrofon ble også brukt for å oppdage akustiske signaler under vannet.
Da den amerikanske oversetteren Chie Kelly hørte om jakten meldte hun fra om noen bilder hun tok i 2018, da hun var ved Loch Ness på ferie sammen med ektemannen og deres den gang fem år gamle datter. Hun har tidligere vegret seg for å dele bildene, fordi hun har vært redd for å bli latterliggjort.
Mens hun fotograferte mann og barn med et høykvalitetskamera, fikk hun øye på en slangelignende skapning. Som fotograf med kamera klart fikk hun sikret hun bilder. (se videoen under)
[mashvideo]
Loch Ness-monsteret, eller «Nessie» som hun ofte kalles, er en mytisk skapning som hevdes å bo i den skotske innsjøen Loch Ness.
Vesenet, som har en norsk variant i Seljordsormen, har vært gjenstand for utallige spekulasjoner og teorier opp gjennom årene. Tross at det stadig vekk kommer inn meldinger om observasjoner er det ingen som har klart å dokumentere sjøormens eksistens. Men i takt med at flere og flere av oss få bedre kamerautstyr, blir også bildene av den påståtte sjøormen bedre og bedre.
Er ikke i tvil
Nettstedet Official Loch Ness Monster Sightings Register har satt opp en rekke webkameraer rundt den dype innsjøen. Disse har fanget opp flere observasjoner. Og under den store Nessie-jakten i slutten av august kom det inn to uavhengige observasjoner som var svært like hverandre:
Siobhan Janaway, som bor i området forteller til observasjonsregisteret at «Det var noe som forårsaket uro i vannet utenfor Foyers Point, så smeltet det sammen til en gjenstand som beveget seg i høy hastighet like under overflaten og forårsaket minst 20m hvitt kjølvann».
Hun bekreftet at det ikke var noen båter i nærheten stedet. Hun tok dette bildet av det hun så, og sendte inn til observasjonsregisteret.
Bare dager senere så turisten Fiona Wade omtrent det samme.
– Det var nesten identisk med det som ble sett på lørdag og sannsynligvis på et lignende sted, jeg kan legge til at jeg ikke var klar over denne observasjonen på lørdag før jeg kom hjem i kveld. Det så først ut som et periskop, men så fulgte to buede områder, den beveget seg og omtrent halvveis ut i innsjøen så omtrent over til midt mellom Foyers og Whitebridge, forklarer Wade.
Hun er ikke i tvil:
– Jeg har sett hjort krysse før, men dette var ikke som noe jeg har sett før, og jeg kan bare beskrive det som Nessie, siden jeg ikke kan tenk på noen som helst annen ting det logisk kunne ha vært. Den var stor nok til å fange blikket mitt, og den så ut til å etterlate seg et lite kjølvann.
Til nå i 2023 er det seks uavhengige observasjoner av det folk mener er Nessie.
De første historiene om Nesie dukket opp rundt det 7. århundre. Og det er årlig mange som jakter på den mytiske skapningen. Mange påståtte observasjoner kan forklares som naturlige fenomener, bølger eller innsjøens flora og fauna.
Likevel har Nessie blitt et symbol på skotsk folklore. Tross tallrike ekspedisjoner og vitenskapelige studier som har forsøkt å avsløre sannheten om Nessie, er det ennå ikke funnet noen definitive bevis for at det faktisk er en sjøorm i den dype innsjøen.
Men bevis? Det finnes fortsatt ingen av konkluderende art…