Fra og med neste skoleår får lærere og andre ansatte i skolen utvidet rett til å gripe fysisk inn overfor elever som forstyrrer undervisningen. Det betyr blant annet at en lærer nå kan ta mobiltelefonen fra en elev – eller føre elever ut av klasserommet dersom de ødelegger for undervisningen.
Vedtaket ble tirsdag banket gjennom i Stortinget, og markerer en historisk endring i lærerens rolle.
– Skolen skal være et sted der elevene og ansatte er trygge, trives og lærer. Det er på tide at loven beskytter undervisningen for det store fellesskapet i klasserommet, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) til VG.
Fra ord til handling
I mange år har det vært snakket om at læreren skal være «sjefen i klasserommet», men mange har etterlyst klare rettigheter i lovverket. Nå kommer de.
De nye reglene gir ansatte mulighet til å:
- Ta mobiltelefoner fra elever som bruker dem på en krenkende måte
- Føre bråkete elever fysisk ut av klasserommet
- Ta fra elever gjenstander som brukes til å lage bråk eller uro
Men det stilles klare grenser. All fysisk maktbruk som kan oppfattes som straff – eller som ikke er helt nødvendig – er fortsatt forbudt. Og hvert eneste inngrep skal dokumenteres og varsles til både rektor og foreldre.
– Ingen lærere ønsker slike situasjoner, sier Nordtun. – Derfor må forebygging stå i sentrum. Men når det først skjer, må lærerne vite at de har støtte i loven.
Handler om trygghet
Bakgrunnen for vedtaket er økt uro og krenkende atferd i flere klasserom. Særlig mobilbruk har blitt et stort problem, blant annet når elever filmer hverandre uten samtykke og sprer klipp som kan oppleves som krenkende.
– Verbal mobbing og trakassering kan være like skadelig som fysisk vold. Dette handler om å skape et trygt og godt læringsmiljø for alle, understreker kunnskapsministeren.
Endringen bygger videre på en lov som ble innført 1. august 2024, som ga lærere rett til å gripe inn fysisk for å hindre skade på personer eller eiendom. Nå utvides dette til også å gjelde psykiske krenkelser og alvorlig undervisningsforstyrrelse.
Dette gjelder fra skoleåret 2025/2026:
✔ Gjelder grunnskole, videregående, leksehjelp og SFO
✔ Lærere kan gripe fysisk inn for å beskytte mot psykiske krenkelser eller forstyrrelser
✔ Eksempler: Ta mobil, føre elev ut, hindre bråk
✔ Inngripen må være nødvendig – og aldri straffende
✔ Alt må dokumenteres og varsles til rektor og foreldre
Delte meninger
Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Mange lærere jubler over at de endelig har fått klarere rammer, mens enkelte foreldre og elevorganisasjoner frykter at tiltakene kan føre til flere konflikter.
Hva tenker du? Er det på tide med strengere rammer – eller burde man heller satse på dialog og andre virkemidler?
Del gjerne din mening – og del saken videre for å løfte en viktig debatt.