in

Nye regler strammer inn kravene til lading hjemme – nå er det slutt på stikkontakten

elbil

Fra nå må du ha ladestasjon når du skal lade bilen hjemme. – Dette gjør elbilladingen sikrere og det er viktig og bra, sier Jan Tore Gjøby, ladeekspert i NAF.

Det er den nye versjonen av installasjonsbransjens bibel, NEK 400, som strammer inn kravene til lading hjemme.

Den store endringen nå er at både ordinære stikkontakter og industrikontakter er fjernet som alternativer for å lade bilen hjemme. Nå må du montere en ladestasjon for å få ladet bilen din hjemme på lovlig vis.

Gjørby, som har vært med på å utarbeide den nye installasjonsnormen, påpeker at dette handler om sikkerhet


– En riktig installert ladestasjon er en mye sikrere ladeløsning enn en stikkontakt. Den tåler mer strøm og ladestasjoner har mange ekstra sikkerhetsfunksjoner som gjør ladingen tryggere. Alle nødvendige sikkerhetsfunksjoner er innebygd i systemet, sier han.

Heldigvis har ingen store branner skyldtes lading av elbil i stikkontakt, men det har vært mange tilfeller av varmgang i både kontakter og resten av det elektriske opplegget i hus og bygg.

Krav om ladestasjon fjerner faren for varmgang og brann. Gjørby forklarer det er viktig med sikkerhetsmarginer for å unngå farlig elbillading.

– Det er mange som lader bilen på natten når hele familien ligger og sover. Derfor må vi redusere mulighetene for feil og mulig brann til et minimum. Lading på ladestasjoner vil øke sikkerheten betraktelig sammenlignet med den tradisjonelle stikkontakten, sier NAFs ladeekspert.

Vurderer du å kjøpe elbil og ikke har lading hjemme, må du legge inn montering av ladestasjon i bilbudsjettet.

– Dette har alltid vært lurt, men nå må du det faktisk også for å lade lovlig hjemme, sier Gjøby.

Hvis du allerede har lagt opp en dedikert stikkontakt til lading, kan du fremdeles bruke denne gitt at den er installert i henhold til tidligere gjeldende NEK400. Det vil blant annet si at det må være jordfeilvern av type B i sikringsskapet.

MEN, hvis du lader regelmessig ved en vanlig stikkontakt som ikke oppfyller kravene til sikkerhet, vil du risikere avkortning i forsikringen dersom noe skulle skje. 

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Sjekkliste før bobil-ferien

Bussjåføren kastet av elev og har en klar beskjed til foreldrene: Vi skal ikke behøve å oppdra deres barn