De siste årene har vært utfordrende for verdensøkonomien. Høy inflasjon, renteøkninger og usikkerhet rundt internasjonale handelskonflikter har påvirket mange land. I USA har Trump-administrasjonens nye tollsatser ført til spenninger i verdenshandelen, og en mer urolig situasjon mellom stormaktene har skapt økonomisk usikkerhet.
Men i Norge ser utviklingen annerledes ut. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det flere faktorer som nå gir økonomisk vekst, til tross for utfordringene internasjonalt.
– På tross av økte handelsspenninger, høyere tollsatser og utsikter til en mer fragmentert global handel, venter vi at fortsatt høy reallønnsvekst, lavere renter og økt offentlig etterspørsel vil løfte aktiviteten i norsk økonomi de kommende årene, sier Thomas von Brasch, forskningsleder i SSB.
Derfor vokser norsk økonomi
1. Økt kjøpekraft gir mer forbruk
Lønningene har økt betydelig, og husholdningenes økonomi har blitt styrket. Folk har mer å rutte med, og det merkes i økt forbruk. Dette bidrar til høyere etterspørsel etter varer og tjenester, noe som igjen stimulerer økonomien.
2. Rentene er på vei ned
Selv om styringsrenten har vært høy, forventes det nå at den gradvis vil kuttes i løpet av de neste årene. Lavere renter gjør det billigere å låne penger og kan gi en positiv effekt på økonomisk vekst.
– Økt usikkerhet og høyere inflasjon enn ventet i februar gjør at rentekuttene tar noe lengre tid. Vår renteprognose innebærer to rentekutt i år og tre kutt neste år. Styringsrenta kommer da ned i 3,25 prosent i 2026, sier Thomas von Brasch.
3. Staten satser på forsvar
En betydelig del av økningen i offentlige investeringer skyldes satsingen på forsvar. I en verden preget av økt usikkerhet, investerer Norge mer i forsvar og sikkerhet, noe som skaper arbeidsplasser og økonomisk vekst.
4. Boligmarkedet snur
Boligprisene har steget, og etter en periode med lavere aktivitet i boligbyggingen, er det nå tegn til oppgang. Dette betyr økt etterspørsel etter arbeidskraft i byggebransjen og flere investeringer.
Handelskonfliktene skaper utfordringer – men Norge klarer seg
Selv om den internasjonale økonomien møter store utfordringer, viser prognoser at Norge kommer relativt godt ut av situasjonen. Handelskonflikter og tollbarrierer kan føre til lavere global verdiskaping, men norsk økonomi forventes å holde seg på et stabilt vekstspor.
– Handelskonflikter vil svekke den samlede verdiskapingen i verden, men vil likevel ikke hindre klar vekst i norsk økonomi, sier von Brasch.

Slik blir de neste årene for norsk økonomi
📈 BNP-veksten tar seg opp: Fra 0,6 % i 2024 til over 1 % i 2025, og videre opp mot 2 % fra 2026.
💰 Reallønnsvekst gir mer penger i lomma: I 2024 økte reallønnen med 2,4 % – den høyeste veksten siden 2012. Prognoser viser en fortsatt positiv utvikling.
🏠 Boligmarkedet får et løft: Økt etterspørsel og stigende boligpriser gir fart i byggebransjen igjen.
🔻 Rentekutt på vei: Norges Bank har signalisert at det kan komme to rentekutt i 2025 og ytterligere tre i 2026.
For folk flest betyr dette at økonomien er i ferd med å stabilisere seg. Høyere lønninger, lavere renter og et sunnere boligmarked gir mer økonomisk trygghet. Selv om handelskriser skaper usikkerhet, viser Norge en evne til å tilpasse seg og vokse videre.
Så mens verden preges av handelskriger og økonomisk turbulens, kan vi i Norge puste lettet ut – i alle fall for nå.