søndag, mai 9, 2021

Nye tiltak: Nå strammes det inn på reglene for nærkontakter

Mest lest nå

Siden mye av smitten skjer i hjemmet, strammes det nå inn på reglene for nærkontakter.

– En betydelig andel av smitten skjer mellom de som bor sammen. Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har derfor anbefalt tre tiltak for å hindre ytterligere smittespredning. Regjeringen har fulgt anbefalingene, som trådte i kraft fredag 30. oktober, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Dette er de nye tiltakene:

  • Nærkontakter som utvikler symptomer må anses å være smittet, slik at de må isoleres som om de var syke, frem til det eventuelt foreligger et negativt prøvesvar.
  • Det gis råd om at alle nærkontakter bør teste seg.
  • Rådet om avstand mellom voksne som er i karantene innad i husstanden endres ved at de bør så langt som mulig holde avstand til hverandre.

Tidligere var det slik at personer som var smittet av coronaviruset skulle isolere seg hjemme, mens nærkontaktene til de som er smittet av viruset, skulle i karantene.


Nå innføres det krav til at de som er i karantene og utvikler symptomer må isolere seg umiddelbart frem til et eventuelt negativt prøveresultat foreligger.

– Begrunnelsen er at vi ser at mye av smitten foregår i hjemmet. Det kan være relatert til den økende smitten vi ser. Vi ønsker nå å redusere risikoen for at smitten spres ut i samfunnet, forklarer helsedirektør Bjørn Guldvog til VG.

Karantenetiden på 10 dager skal gjennomføres fullt ut selv om du får negativt svar på coronatesten, skriver regjeringen.

Når man er i karantene har man muligheten til å ta helt nødvendige ærender og oppholde seg utendørs så lenge en holder avstand. Når man er i isolasjon kan man ikke oppholde seg ute eller dra på butikken, forklarer Guldvog.

Plikt til å tilby oppholdssted

Voksne i samme husstand som er i karantene samtidig oppfordres til å holde avstand til hverandre.

– For mange vil det være vanskelig å holde avstand til andre familiemedlemmer i egen bolig. For å hindre at familiemedlemmer smitter hverandre, har kommunene plikt til å tilby oppholdssted til smittede som ikke har mulighet til å isolere seg i egen bolig. Flere av de største byene har egne hoteller for personer som er smittet, sier Høie.

Utsolgt for munnbind? Her er det flere igjen.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter