in

Nylig oppdaget tunnel antas å lede til Kleopatras ukjente grav

Skjermdump: YouTube

Kleopatra er en av de mest kjente skikkelsene fra det gamle Egypt, men hvor graven hennes er det er det ingen som vet. En ny oppdagelse kan imidlertid ha lettet litt på sløret.

Arkeologer har nylig funnet et underjordiske tunnelsystem i Egypt. De tror de kan være en del av graven til Kleopatra som man aldri har klart å finne.

Egypt er full av gravkamre til gamle faraoer og andre prominente personligheter fra landets storslåtte historie. Men en av de mest kjente skikkelsene fra det gamle Egypt, Kleopatra, hviler på et ukjent sted. Funn som er gjort i det nylig avdekkede tunnelsystemet indikerer imidlertid at arkeologene nå kan står overfor et gjennombrudd på denne gåten.


Tunnelene blir ifølge CNN beskrevet som ingeniørkunst. De strekker seg over 1305 meter, og forbinder tre religiøse helligdommer og en hellig innsjø. I forbindelse med oppdagelsen er det så langt er funnet 1500 gjenstander, inkludert mynter som er preget med navnet Kleopatra og Alexander den Store.

Funnet er gjort under Osiris-tempelet i byen Taposiris Magna, utenfor Alexandria. Kathleen Martinez begynte å lete etter graven for 20 år siden.

– Den mest interessante oppdagelsen er tunnelkomplekset som fører til Middelhavet og sunkne strukturer, sier Martinez.

Det neste trinnet i jakten hennes på graven til den egyptiske dronningen vil være å utforske disse undervannsstrukturene.

Martinez beundrer Kleopatra som en historisk skikkelse, og mener dronningen var offer for romersk propaganda som forsøkte å sverte henne.

– Hun var en høyt utdannet kvinne, trolig den første som formelt studerte ved museet i Alexandria som var datidens kultursenter, sier Martinez.

Populærkulturen skal ha det til at mannen hennes, den romerske generalen Marcus Antonius, døde i armene hennes i år 30 f.Kr. Dette skal ha ført til at Kleopatra selv tok sitt eget liv. Om dette er myte eller om det faktisk stemmer er høyst usikkert. Scenen har blitt udødeliggjort i en rekke litterære verker, kunst og filmer.

I tillegg til myntene som bar Kleopatra og Alexander den Stores navn, ble det også funnet statuer av gudinnen Isis, og byster av uidentifiserte skikkelser. Der tunnelene har kollapset i havet, er det oppdaget keramikkskår og kalksteinsblokker.

Det som fikk Martinez til å anta at Kleopatras grav kan være plassert i Osiris-tempelet i ruinbyen Taposiris Magna på Egypts nordkyst var først og fremst selve navnet. Ifølge Martinez ble Kleopatra i sin samtid ansett for å være den menneskelige inkarnasjonen av gudinnen Isis. ettersom Marcus Antonius var ektemannen hennes vil det være naturlig om han ble ansett for å være guden Orisis, Isis ektemann.

Martinez tror Kleopatra kan ha valgt å begrave mannen sin i Orisis-templet for å gjenspeile denne myten.

Av alle de 20 templene rundt Alexandria som Martinez har studert er det ingen andre steder, strukturer eller tempel som kombinerer så mange ledetråder som tempelet i Taposiris Magna.

Skulle Martinez’ videre utforskning av stedet vise seg å lede arkeologene frem til Kleopatras grav, da vil det i så fall være en av de største oppdagelsene i vårt århundre.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Narkotika, alkohol eller sigaretter – du vil bli overrasket over hva som er mest skadelig

Priseksperten om Black Friday: Her er det størst og mindre sjanser for gode kjøp