Hjem Historier fra livet Nytt demens-prosjekt slår an stort – og nei, det er ikke et kor

Nytt demens-prosjekt slår an stort – og nei, det er ikke et kor

Det var BBC som først lanserte demenskor-konseptet som NRK kjøpte rettighetene til i Norge. Det ble en braksuksess.

Serien der demensrammede møtes og synger i kor ble en av de helt store suksessene på TV denne vinteren. Folk trykket koret til sitt bryst, og serien har skapt et enormt engasjement for å sette opp «demenskor» rundt i hele landet.

Får verdighet gjennom aktivitet og deltagelse

Og Demenskoret var ikke bare noe rekordmange tv-seere gledet seg over. En av deltagerne vi ble kjent med fra koret var 79 år gamle Lise.

– Noe av det viktigste for mamma med deltagelsen i koret har vært at man har fått bort skammen. Hun var så redd for at folk skal se på henne som om hun ikke har noen verdi lenger, men «Demenskoret» har gitt henne verdigheten tilbake, har Lises datter, Gry, uttalt til ukebladet Her & Nå.

Også Jan Runar Eliassen, som 49 år gammel var korets yngstemann, har hatt positive opplevelser av deltagelsen.  Han var kun 45 år gammel da han fikk den tunge diagnosen. Jan Runar ønsket å delta i koret for å sette fokus på yngre med demens. Han har opplevd at det ikke finnes tilbud for yngre, og ønsker å kunne bidra til en endring når det gjelder dette.

Det britiske demenskoret startet ifølge egne nettsider i 2018. Og de synger fortsatt. De melder at det har vist svært positive effekter for deltakerne.

Tilbyr golftimer til demente

Men det er jo ikke slik at man nødvendigvis er veldig interessert i å synge i kor fordi man har demens. Og tilbudet til demensrammede er ofte svært begrenset. Derfor har Seckford Golf Club i Suffolk, Storbritannia, begynt å tilby gratis golftimer til demente. BBC som har omtalt initiativet skriver at det inkluderende prosjektet gjorde at klubben ble kåret til Årets klubb i Storbritannia.

Daglig leder i golfklubben, Tony Pennock, sier til BBC at målet var å tilby glede og kameratskap.

Han har selv opplevd sykdommen på nært hold. Moren til Pennock ble diagnostisert med demens for 13 år siden, og nå har faren hans også fått demens- diagnosen.

– Det er helt fortvilende for noen å se ens egne foreldre gå gjennom dette – eller noen andre for den saks skyld, sier han til den britiske kringkasteren.

Etter å ha engasjert seg i fotballaget Ipswich Town FC har for demente, valgte han å låne ut golføkter til folk som lever med demens. Det er et gratis tilbud, der brukerne ikke må betale leie for utstyret.

Å legge en kølle i hånden deres forvandler dem

– Når du legger en golfkølle i hånden til noen som har spilt golf tidligere, ser du at det forvandler dem, forteller Pennock.

En av de som benytter seg av tilbudet han har satt opp er Richard Sanders. For mange år siden var han en ivrig golfspiller. Nå har han fått demens.

– Alle minnene kommer tilbake og han er helt kapabel til å vise frem ferdighetene sine. Jeg tror det gir ham mye selvtillit og hjelper ham å slappe av og bli akseptert, sier Sanders’ pårørende, Linda Owens.

Selv sier Sanders at han blir glad av å være sammen med folk.  

Diana Lewis og mannen Trevor er medlemmer i klubben. Trevor har fått demens og med på klubbens demensinitiativ.

– De nyter småpraten og det å komme tilbake til en sport de virkelig liker, men på et nivå som de behersker, sier kona Diana om initiativet.

Dobling frem til 2050

Mellom 80-100.000 nordmenn lider i dag av demens. Ifølge Folkehelseinstituttet vil trolig antallet personer med sykdommen mer enn dobles i løpet av perioden fra 2015 og fram til 2050.

Folkehelseinstituttet opplyser at det i dag finnes rundt 300 000 nære pårørende til demenssyke i Norge. Og når man, som nevnt, regner med at antall personer med demens vil dobles innen 2050, vil det også si at antallet pårørende minst vil dobles.

Tags:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com