in ,

Nytt flåttkart: Her er det mest flått i landet

skog
Foto: Canva

Som en del av EU-prosjektet NorthTick har flåttsenteret utviklet en nettside hvor alle som vil, kan rapportere inn observasjoner av flått i Norge.

Kartet og data som blir samlet inn gir informasjon om den geografiske fordelingen av flått. Dermed kan du se på kartet og finne ut hvor i landet man må være mest oppmerksom på det lille krypet. Blå prikker på kartet markerer flåttfunn.

Så langt er det særlig mange observasjoner langs kysten av Sør-Norge men det er også tett av blå prikker langs Oslo-fjorden og i området rundt Ålesund.


Overraskende stor respons

Det er overraskende mange som har rapportert inn observasjoner. Allerede før kartet var lansert skikkelig i mediene, hadde folk registrert observasjoner, sier biolog Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret til NTB.

Det kan være greit å vite hvor det er ekstra mye flått. Foto: Givskud Dyreklinikk

– Vi er veldig positivt overrasket. En ting er å lage kartet, men vi vil jo at folk skal ta det i bruk og rapportere inn. Jeg har ikke tall over hvor mange prikker det er, men det er mange, sier Kerlefsen.

Nordmenn har også rapportert om flått så langt nord som i Harstad og Narvik-området. Dette er ikke overraskende for biologen.

– Relativt ofte finner folk flått lenger nord i landet også. Da er det som regel snakk om flått som har kommet dit med trekkfugler eller trekkdyr. Men det er viktig å få rapportert inn, sier biologen.

Hensikten med dette prosjektet er at innbyggerne bidrar med data.

– På sikt når vi får inn veldig mange registreringer, vil det gi en indikasjon på hvor det er mye eller lite skogflått, sier Kerlefsen.

Flåttkartet kommer til å forbedres fremover. På sikt håper Flåttsenteret at man skal kunne gå inn i hvert enkelt punkt på kartet og sortere på dato slik at man kan se hvor mye som blir rapportert inn i vintersesongen blant annet.

Her finner du kartet: Flattkart.no

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Flere nordmenn bruker tid på nett, dette er hva de driver med

Fire podcaster som underholder barn på bilferie