torsdag, juli 29, 2021

Nytt funn: Så lenge kan vaksinen gi beskyttelse

Mest lest nå

Vaksineringen ruller for fult i landet vårt. Gjenåpningen er i full gang og vi ser en ende på pandemien. Samtidig er det store spørsmålet; hvor lenge vil koronavaksinen egentlig beskytte oss? Må vi ta nye vaksiner hvert år?

Det har lenge vært tvil om hvor lenge de forskjellige vaksinene egentlig fungerer. 7 måneder? 9 måneder? Et år?

Fremdeles er det tvil, men nylig omtalte The New York Times en oppløftende studie som er gjort ved Washington University i St. Louis.


I denne studien har man sett på 14 personer som alle har blitt vaksinert med enten koronavaksinen til Pfizer-Biontech eller Moderna. Og studien som først ble publisert i tidsskriftet Nature gir håp om at vaksinen kan vare lenge. Faktisk kan det se ut til at vaksinen kan gi livslang immunitet, sier forskerne ifølge VG.

– Forskerne var litt overrasket over å finne fortsatt utvikling av antistoffer mot vaksinen i lymfeknutene etter tre måneder. Det er et veldig godt tegn, og tolkes som at dette betyr langvarig immunitet, kanskje resten av livet, så lenge ikke viruset forandrer seg for mye, sier professor og immunolog ved Universitetet i Oslo, Anne Spurkland til VG.

For ikke lenge siden skapte Spurkland overskrifter med uttalelsene sine om at alle som ikke tar vaksine vil få viruset.

Selv om det bare er 14 personer som har deltatt i studien, er funnene uansett så positive at forskerne tørr å håpe på livslang beskyttelse.

Immunolog Spurkland forklarer til VG at det vi vet hittil om immunresponsen, kan den langvarige aktiviteten i lymfeknutene tyde på livslang beskyttelse.

Over 4 millioner vaksinedoser

Nylig kom helseminister Bent Høie med gladmeldingen om at Norge har nådd en milepæl på 4 millioner vaksinedoser. På Facebook skriver helseministeren:

«Ny milepæl er nådd. Nå er det satt 4 millioner vaksinedoser i norske overarmer 💉 Det betyr at flere av oss er beskyttet mot koronaviruset.
Vaksinen er vår vei ut av pandemien og tilbake til en mer normal hverdag. En normal hverdag som vi alle er utålmodig etter å komme tilbake til.»

Høie kommer også med en oppfordring til sommeren:
«Husk at det viktigste du gjør i sommer er å møte opp til vaksinetimen din.»

LES OGSÅ: Biologiprofessor: – Vi har vært litt forsiktige med å fortelle hvor lett det er å lage dette viruset

Ny milepæl er nådd. Nå er det satt 4️⃣ millioner vaksinedoser i norske overarmer 💉 Det betyr at flere av oss er…

Posted by Bent Høie on Monday, June 28, 2021

Så da er det bare å krysse fingrene for at vi blir ferdig med all vaksinasjonen i Norge i løpet av sommeren, og at vaksinen faktisk gir livslang beskyttelse!

LES OGSÅ: FHI-topp: – Pandemien så å si over

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter