in ,

Nytt sjokk for skredofrene i Gjerdrum – denne gang fra Skatteetaten

gjerdrum

En hel nasjon holdt pusten lille nyttårsaften da en rekke boliger tatt i et kvikkleireskred i Gjerdrum kommune på Romerike. 

Skredet som gikk lille nyttårsaften 2020 er det største leirskredet i moderne tid, der ti mennesker og et ufødt barn omkom.

I etterkant har mange av de overlevende vært evakuert fra hjemmene sine over lang tid. Så sent som i april, mer enn tre måneder etter at skredet gikk, var det fortsatt 200 som ennå ikke hadde fått flytte hjem.


Flere har også opplevd ekstra belastning ved at evakuerte hjem på Gjerdrum ved flere anledninger er blitt plyndret.

Les også: Tre pågrepet etter innbrudd i skredområdet
Les også: To pågrepet etter plyndring av bolig i skredområdet

Nå har de skredrammede fått enda en påkjenning. Romerikes Blad skriver at de skredrammede i Gjerdrum torsdag denne uken fikk vite hva de får i forsikringsoppgjør for boligene som ble tapt 30. desember i fjor – samtidig som Skatteetaten varsler en skattebelastning for de berørte.

– Jeg kan ikke tenke meg at det er slik regelverket er ment å ramme. Det er helt urimelig, sier Kristin Hellesø-Knutsen til Romerikes Blad ti måneder etter hun og familien under svært dramatiske omstendigheter måtte flykte fra hjemmet sitt i Nystulia 24.

Selv om forsikringsoppgjøret ble godt, er det nemlig noe annet som bekymrer de skredrammede: De er ikke fritatt for formuesbeskatning på forsikringsoppgjøret. Dersom pengene hadde stått som egenkapital i bolig, som er det de fleste skal bruke forsikringspengene på, ville nemlig skattegrunnlaget blitt beregnet betydelig lavere.

Nå kommer utbetalingene imidlertid så tett opp mot nyttår at det kan være knapt med tid på å kjøpe ny bolig. Dermed er det flere av skredofrene som risikerer formueskatt på forsikringspengene som de ikke ville hatt om de hadde nådd å kjøpe seg bolig igjen før nyttår.

I en e-post fra Skatteetaten, som avisa har fått tilgang til, står det svart på hvitt at det ikke gis unntak for de som mistet alt i naturkatastrofen.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Emma Tallulah Behn tok NM-gull

merete lingjærde

Dansedommeren har én oppfordring til alle som ikke tør satse på kjærligheten