torsdag, oktober 1, 2020

Nytt studie: Én eneste energidrikk kan koste deg livet

Mest lest nå

De siste årene har det blitt mer og mer populært med såkalte energidrikker, spesielt blant barn og unge. Mange studier har slått alarm og en ny studie advarer nå mot at en eneste boks med energidrikk kan være dødelig. 

Daily Mail skriver om det amerikanske studiet hvor man tok for seg 44 elever fra et amerikansk legestudie. Alle personene var i 20 årene, ikke røykere og gikk under beskrivelsen ‘god helse’.

Kan forminske blodårene og øke risikoen for hjertestopp 

Bakgrunnen for dette studiet var å se på cellelaget som ligger i overflaten av blodårene. Forskerne tok prøver av forsøkspersonenes blodårer. De lot så forsøkspersonene drikke en boks energidrikk. Man ventet 90 minutter etter inntaket før man tok nye prøver av blodårenes cellelag.


Funnene var alarmerende. Daily Mail skriver at forskerne kunne konkludere med at blodårene i gjennomsnitt på alle forsøkspersonene ble halvert i diameter. Dette vil kunne ha betydelig økt risiko for hjertestopp og i verste fall medføre døden.

Energidrikkens innhold er synderen

I følge forskerne er det sammensetning av sukker, koffein og forskjellige urter som gjør at man halverer diameteren til blodårene.

Enda et studie roper varsku om virkningen energidrikk har på kroppen vår. Foto: Pixabay
Enda et studie roper varsku om virkningen energidrikk har på kroppen vår. Foto: Pixabay

Red Bull blir brukt som eksempel. 250 milliliter inneholder 37 gram sukker. Noe som tilsvarer rundt ni teskjeer. Forskning har tidligere påvist at et høyt sukkerinnhold i blodet kan få blodårene til å trekke seg sammen.

Samtidig inneholder 250 milliliter Red Bull 80 milligram koffein, tilsvarende det du får i deg om du for eksempel drikker 2,5 bokser Cola. Forskerne sier at koffein har den samme effekten på blodårene som sukker, samtidig får koffein blodtrykket til å stige.

Forbrukerrådet advarer

Sosialnytt har tidligere skrevet om at Forbrukerrådet advarer og konkluderer med at halvparten av barn og unge som drikker energidrikk får bivirkninger.

Vi har også skrevet om ambulansesjåføren Kjell som vil ha energidrikk fjernet fra butikkhyllene fordi han er lei av å se barn kollapse av drikken.

– Barn og ungdoms forbruk av energidrikker bare øker. Det er helsefarlig. Jeg tror ikke foreldre er klar over at barna drikker dette, sier han.

Trykk gjerne på deleknappen for å advare – energidrikk er sannsynligvis langt farligere enn de fleste er klar over! 

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter