in

Nytt svindelbrev i omløp – både politiet og Forbrukerrådet advarer

Hører du til dem som har mottatt et kravbrev fra advokatfirmaet Hengeler & Latham skal du ikke betale eller svare på brevet. Du skal i stedet levere det til ditt lokale politi så de kan følge opp saken. Det er Forbrukerrådet som melder dette i en pressemelding.

Saken er at et advokatfirma ved navn Hengeler & Latham har sendt ut et brev med krav om å betale 3770 kroner for brudd på åndsverkloven. I brevet skrives det at firmaet har benyttet spesiell overvåkingsteknologi og kan dokumentere at datatrafikken på enkelte IP-adresser har vært brukt til å laste ned film ulovlig. Videre skrives det at de kan bekrefte både IP-adresse og tidspunkt for nedlastingen, men at det ikke nødvendigvis er eieren av IP-adressen som har begått handlingen, det kan ha vært noen i familien eller nær vennekrets.

Slik ser brevet ut

Foto: Skjermdump: Forbrukerrådet

Blir ikke kravet betalt innen sju dager vil advokatfirmaet forfølge saken videre i rettsystemet.

I følge Pia Cecilie Høst, leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet, holder ikke dette vann, og det skal betraktelig mer til enn bare å henvise til en IP-adresse.

Høst forteller videre i pressemeldingen at å sende kopi av brevet til politiet ikke er det samme som å innrømme skyld, og at man ikke har noe å frykte. Forbrukerrådet strekker seg også langt i å antyde at brevet er et forsøk på å svindle uskyldige internettbrukere.

Dessuten er brudd på åndsverkloven i et slikt omfang en kriminalsak, og ikke noe private aktører kan ta seg av helt uten videre. Økokrim etterforsker saken og forsøker å avdekke hvor mange som har mottatt brevet.

– For det første er denne typen lovbrudd noe som skal etterforskes av politiet, og ikke noe et privat selskap kan kreve inn. For det andre er firmaet relativt nystartet. Hjemmesiden er bare en forside uten noen annen informasjon enn det som står i brevet, sa politiførstebetjent Kjell Magne Barsnes ved Florø politistasjon i et intervju til NRK i forrige uke.

Har du eller noen du kjenner mottatt et slikt brev eller vært utsatt for denne type forsøk på svindel så hører vi gjerne om det i kommentarfeltet. Husk å del så ikke andre går i fellen og betaler noe de ikke har noen grunn til.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Det homofile kjæresteparet viste sin kjærlighet offentlig – endte opp på legevakta

Wi-Fi – den lydløse faren som kan ha mange negative innvirkninger på helsen vår