in

Nytt Veteranmonument: Kongen tente den «evige flamme»

Kong Harald
Kong Harald holdt tale på frigjøringsdagen. Foto: Youplay

Fredag avduket Kong Harald Nasjonalt veteranmonument og tente den «evige flamme» på Akershus festning i Oslo.

Monumentet er reist for å hedre personell som har tjenestegjort for Norge i internasjonale operasjoner eller deltatt i annen internasjonal tjeneste i særlig risikoutsatte områder etter andre verdenskrig, opplyser Kongehuset i en pressemelding fredag.

Kronprins Haakon var også til stede ved seremonien. Kongen og Kronprinsen ble tatt imot av stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen, statsminister Erna Solberg og forsvarssjef Eirik Kristoffersen. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke Jensen var også til stede ved avdukingen.


På Kongehusets sider kan vi lese at monumentet består av en bauta av stein der verselinjen «også vi når det blir krevet» fra «Ja, vi elsker» er inngravert, en bronsetavle med navn på de som har mistet livet i internasjonale operasjoner og den «evige flamme» formet som en fakkel på toppen av bronsetavlen.

Forsvaret beskriver monumentet på nettsidene sine: Det er reist i sørenden av den store festningsplassen på Akershus festning. Her er det en 100 meter lang natursteinsbenk som er laget av Norges nasjonalbergart, larvikitt.

Benken omkranser en lund med lindetrær som har vært en del av plassen siden 1990-tallet. Den skjermede plassen under trærne blir nå et sted for anerkjennelse og ettertanke, og selve benken skal symbolisere utstrekningen og omfanget av Norges bidrag til internasjonale operasjoner i hele verden.

– I det vestre hjørnet av benken, mot festningsvollen og fjorden, plasseres en høy bautastein. Denne steinen blir midtpunktet for større offentlige seremonier ute på festplassen, forteller Forsvaret. Og det er altså denne bautaen som fredag ble avduket av Kongen.

På innsiden av natursteinsbenken finner man inngravert navn på samtlige internasjonale operasjoner hvor Norge har bidratt etter 1945.

Operasjonene er plassert i forhold til himmelretningene. Operasjoner i Afrika på sørsiden, operasjoner i Europa på nordsiden, operasjoner i Midtøsten og Asia på østsiden og operasjoner i Amerika på vestsiden av lunden.

Navnene på de falne er skåret ut i bronseplater. Når solen skinner mot baksiden av tavlen vil navnene fremstå som skrevet med lys. En evig flamme brenner for de omkomne som aldri vil glemmes.

Statsminister Erna Solberg i samtale med Major Knut Andreas Flydal som mottok Krigskorset med sverd. Foto: Forsvaret

Etter avdukingen ble det gjennomført en medaljeseremoni.

Her delte Kong Harald ut Krigskorset med sverd til major Knut Andreas Flydal som fikk medaljen for på særlig fremragende måte å ha utmerket seg ved ledelse i kamp under en hendelse i Syria 2017, i den internasjonale koalisjonen mot ISIL.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Derfor bør du skaffe deg en regulerbar seng – og slik finner du den riktige for deg

17 år etter at foreldrene prøvde å drepe henne kjemper hun om gull i Paralympics